Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Povodeň pominula - vznikli miliónové škody

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA - Prasknuté vodovodné potrubie, na ktorom v nedeľu v centre Bratislavy vznikla poldruhametrová diera, je opravené. Bratislavčania sa pýtajú - dokedy? Centrum mesta je totiž popretkávané starými až 70-ročnými rúrkami, ktoré "istia" zastaranéé a ťažko dostupné uzatváracie ventily!

"Robilo sa celý deň aj v noci na pondelok," povedal Alexander Rigo, ktorý včera s partiou vodárov zasýpal kráter po prasknutej rúre. "Túto udalosť chápeme ako mimoriadnu. Stáva sa výnimočne, ale úplne ju vylúčiť nemožno," povedala pre Nový Čas hovorkyňa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) Jana Štulajterová. Najviac starých potrubí je práve v Starom Meste, kde boli inštalované vôbec prvé potrubia mestských vodovodov. K havárii takých rozmerov však nemuselo dôjsť, keby mala BVS elektronické uzatváracie ventily fungujúce na stlačenie tlačidla. Kým sa totiž podarilo nájsť a zastaviť starý vodovodný ventil, od vzniku havárie uplynuli tri hodiny. "Postupne ich vymieňame - rozhoduje ich vek, stav a finančné možnosti," uviedla ďalej.

Výsledkom "povodne" sú miliónové škody na stavbách medzi Novým mostom a Slovenským národným múzeom. Napríklad v hoteli Devín voda zaplavila relax centrum, garáže a šatne. "Viaceré drahé prístroje sú poškodené," povedala jedna zo zamestnankýň relax centra. "Zatiaľ sme nevyriešili ohrev vody pre hotelových hostí," hovorí marketingový riaditeľ hotela Tomáš Ondrčka. Voda narobila šarapatu aj v pobočke Air France. "V suteréne sme prišli o kožené sedačky, odlupuje sa strop, sú navlhnuté dvere, zárubne. Škoda je najmenej pol milióna korún," vraví šéf pobočky Anton Beker. Škody utrpela aj Slovenská národná galéria. Škodu v zatopenom suteréne odhadla na pol milióna korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu