Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Bratislava pod vodou

Ulicami hlavného mesta sa v nedeľu tri hodiny valila voda. Zobraziť galériu (15)
Ulicami hlavného mesta sa v nedeľu tri hodiny valila voda.

BRATISLAVA - Stačili tri hodiny a časť najnavštevovanejšieho centra Bratislavy bola pod vodou. Bratislavčania v nedeľu ráno neveriacky pozerali, ako sa v slnečnom počasí Rázusovo nábrežie mení na umelé jazero a voda sa ďalej valí až k Šafárikovmu námestiu.

Príval zaplavil priestory hotela Devín a ohrozoval Slovenskú národnú galériu. Hasiči nezohnali piesok, aby vodu včas zastavili!

"Odkiaľ sa rúti táto povodeň?" žasli v nedeľu okolo ôsmej ráno obyvatelia a návštevníci Bratislavy. Nábrežiami v centre mesta sa valila voda. Z električky, ktorá práve prechádzala Rázusovým nábrežím, bolo treba ratovať viacerých cestujúcich. "Niektorí ľudia sa vyzuli a s topánkami v rukách sa prebrodili na chodník. Starších ľudí preniesli do pristaveného autobusu," rozprával Michal Ličko, správca obytného domu na Rázusovom nábreží, v ktorom zaplavilo kotolňu a pivnice.

Voda najviac zasiahla suterén hotela Devín - relax centrum, garáže, sklady a šatne. "Niektorí hostia odišli, ale zväčša na situáciu reagovali s pochopením," informoval Tomáš Ondrčka, marketingový riaditeľ hotela.

Prívalová vlna ohrozovala aj Slovenskú národnú galériu. "Pred depozitom, kde sú vzácne umelecké diela, bola iba väčšia mláka," tvrdil zamestnanec, ktorý čistil chodník od bahna. Celkové škody však galéria odhadla na pol milióna Sk.

Prasknuté potrubie je najväčšie v Bratislave. Má priemer 600 mm. Voda okolo praskliny v trávniku vymlela kráter veľký 8 krát 6 metrov. "Na potrubí je 1,5-metrová diera," povedal Ján Rafaidus, námestník riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

Hasiči chceli ničivú vodu zastaviť vrecami s pieskom. "Snažili sme sa zohnať piesok, ale za tri hodiny sa nám to nepodarilo," prezradil operačný dôstojník Juraj Kopúnek.

Krátko po 11. hodine odstavili vodu. Nábrežie po opadnutí prívalu museli čistiť od nánosov blata a znova splachovať vodou. Ešte v nedeľu ho spojazdnili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu