Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odsúdili posledného neofašistu zo Salašiek

BANSKÁ BYSTRICA – Na šesť mesiacov podmienečne odsúdil dnes samosudca Okresného súdu v Banskej Bystrici 26-ročného Ondreja Čunderlíka z Kremnice. Ide o posledného zo stíhaných účastníkov stretnutia neofašistov, ktoré sa uskutočnilo pred dvomi rokmi na Salaškách pri Tureckej blízko Banskej Bystrice.

Sudca rozsudok vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrela prokurátorka. Inkriminovaný míting neofašistov z celého Slovenska sa konal 23. septembra 2006 v Tureckej, časť Salašky.

Zúčastnilo sa na ňom približne tridsať mladých ľudí. Účastníci vtedy vykrikovali fašistické heslá, spievali piesne s fašistickou a skinheadskou tematikou a vztyčovali pravú ruku s výkrikom Sieg Heil! Tým spáchali prečin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd.

Za to stíhali 26 účastníkov, z toho v štyroch prípadoch prokurátorka trestné stíhanie zastavila. Štyria dostali nepodmienečné, ostatní podmienečné tresty odňatia slobody. V piatich prípadoch o vine rozhodoval súd, deviati uzavreli s prokurátorkou dohodu o vine a ostatným súd uložil tresty trestným rozkazom bez pojednávania.

Za organizátora akcie bol považovaný stredoškolák z Banskej Bystrice. Na stretnutie pozýval prostredníctvom SMS a zabezpečil miesto v chate. Zadovážil počítač, na ktorom si púšťali rôznu hudbu a piesne s fašistickou tematikou. Podieľal sa i na skandovaní hesla Sieg Heil! a na bruchu má vytetovaný hákový kríž.

Ako mladistvý dostal trest štyri mesiace podmienečne. Mladých ľudí z nezákonnej činnosti usvedčilo predovšetkým kompromitujúce video zo stretnutia. Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného Čunderlíka, že sa voči verdiktu súdu neodvolá.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu