Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nižňanský tají, kto zastupuje STV v spore za 790 miliónov

BRATISLAVA – Riaditeľ STV Štefan Nižňanský dnes Rade STV nepovedal meno právneho zástupcu, ktorý ju zastupuje v miliónovom spore so Štúdiom Beta. S touto požiadavkou sa na neho obrátil predseda rady Bohumír Bobocký.

Pokračovanie sporu, v ktorom bývalá produkčná spoločnosť Štúdio Beta žiada odškodné 790 miliónov korún (26,2 mil. eur), sa odkladá na január. „Na výstupy slovenskej tlače nebudem reagovať,“ povedal Nižňanský. Pripomenul, že v spore bude STV postupovať v súlade so zákonom a najlepšie pre STV.

Televízia požiadala o odloženie pojednávania 14. novembra pre zmenu právneho zástupcu. Nový právny zástupca ospravedlnil svoju neúčasť a požiadal o odročenie pojednávania a poskytnutie primeranej lehoty na naštudovanie súdneho spisu vzhľadom na jeho rozsiahlosť. Na pojednávanie sa dostavil zástupca žalobcu, ktorý nepredložil ďalšie návrhy na doplnenie dokazovania v spore a súdu oznámil, že žalobca - Štúdio Beta trvá na svojich doterajších vyjadreniach.

Kauza zmlúv medzi STV a Štúdiom Beta sa začala koncom roka 1997. Vtedajší ústredný riaditeľ STV Igor Kubiš podpísal so štúdiom koprodukčnú zmluvu o spoločnej výrobe relácie Dobré ráno, Slovensko. V októbri 1998 podpísal ďalšiu zmluvu o koprodukčnej výrobe televízneho programu. Jeho nástupca Milan Materák však v decembri 1998 oba kontrakty zrušil a ako dôvod uviedol porušenie zákona o verejnom obstarávaní.

Štúdio Beta preto STV zažalovalo a žiadalo odškodné za zisk z reklamy, ktorý by mala, ak by zmluvy platili. Beta v spore STV viackrát vyzvala na mimosúdne vyrovnanie, televízia však na ponuku nepristúpila. Okresný súd Bratislava IV. v máji 2005 rozhodol, že zmluvy medzi televíziou a štúdiom, uzatvorené ešte za manažmentu Igora Kubiša, sú platné a STV ich mala plniť. Pre vtedajšie vedenie STV to znamenalo, že štúdiu malo zaplatiť vyše 790 miliónov korún (26,2 mil. €).

Verejnoprávna televízia sa voči rozsudku odvolala. Bratislavský krajský súd však v máji 2006 rozsudok okresného súdu potvrdil. STV sa tak s celým prípadom obrátila na Ústavný súd SR. Ten vlani v auguste rozhodol, že krajský súd porušili ústavné právo televízie na spravodlivý proces a vrátil ho späť na krajský súd, ktorý prípad vrátil bratislavskému okresnému súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu