Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby primátora Dunajskej Stredy sú neplatné

KOŠICE - Ústavný súd vyhlásil voľby primátora Dunajskej Stredy za neplatné. Dnes o tom informoval hovorca súdu Jozef Skybjak. V predvlaňajších voľbách primátora v Dunajskej Strede zvíťazil kandidát opozičnej SMK Péter Pázmány.

Priebeh volieb spochybnila na Ústavnom súde jeho protikandidátka Ágota Antal, podľa ktorej sa kupovali hlasy rómskych voličov. Rozhodnutie súdu sa stane právoplatné po jeho doručení účastníkom konania. Pázmány vyhral v decembri 2006 voľby v Dunajskej Strede s náskokom 76 hlasov pred svojou súperkou, ktorá kandidovala ako nezávislá.

Tá sa však vzápätí obrátila na Ústavný súd. V podaní tvrdila, že rómskym voličom za hlasovanie vyplácali 100 až 200 korún (3,3 až 6,6 eura). Podplácanie, ktoré podľa podania prebiehalo po celý deň volieb, údajne organizovali Pázmányovi prívrženci. Pre Rómov mali vraj zabezpečovať aj ich dopravu k volebným miestnostiam.

Ústavný súd dostal po komunálnych voľbách v decembri 2006 rekordný počet 139 sťažností, z ktorých už väčšinu rozhodol. Súd už skôr zrušil napríklad výsledky volieb primátora vo východoslovenských Sobranciach či niekoľkých obciach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu