Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Novým slovinským premiérom sa stal Borut Pahor

Borut Pahor
Borut Pahor

ĽUBĽANA - Slovinský parlament schválil dnes na mimoriadnom zasadnutí nomináciu sociálnodemokratického lídra Boruta Pahora za nového premiéra. Do funkcie ho navrhol prezident Danilo Türk.

Šéf budúceho koaličného kabinetu prisľúbil razantné opatrenia na pomoc ekonomike krajiny v čase globálnej finančnej krízy.

"Úlohou budúcej vlády bude výrazne podporiť zdravú časť ekonomiky, predovšetkým vývozcov, zvážiť kroky na pomoc tým, čo sa dostali do problémov a presadiť aktívnu politiku zamestnanosti," vyhlásil Pahor pred hlasovaním. Novú ministerskú zostavu ,ktorú tiež musí potvrdiť parlament, predstaví Pahor na budúci týždeň.

V parlamentných voľbách z 21. septembra sa Pahorova Sociálna demokracia (SD) stala najsilnejšou stranou a získala 29 z 90 kresiel v slovinskom parlamente. Za ňou nasledovala Slovinská demokratická strana (SDS) konzervatívneho premiéra Janeza Janšu.

Zvolenie 45-ročného Pahora sa vopred očakávalo, pretože mal už pred hlasovaním zabezpečenú podporu nadpolovičnej väčšiny členov parlamentu. Nomináciu nového premiéra podporilo 59, proti hlasovalo 24 poslancov. Vo štvrtok podpísali Pahorovi sociálni demokrati obsahovú časť koaličnej dohody s dvoma stredoľavými stranami - Liberálnou demokraciou Slovinska (LDS) a stranou ZARES, ako aj s Demokratickou stranou dôchodcov Slovinska (DeSUS).

Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu