Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Polícia bude kontrolovať používanie pásov a autosedačiek

BRATISLAVA - Polícia bude na slovenských cestách od piatku do konca budúceho týždňa vo zvýšenej miere kontrolovať používanie bezpečnostných pásov a autosedačiek. Akcia je súčasťou kampane Pripútaj sa k životu, ktorú pripravila Rada vlády pre bezpečnosť cestnej premávky. Cieľom projektu je znížiť počet úmrtí na cestách.

Policajti budú počas akcie riešiť prípadné priestupky napomenutím, niektorí vodiči sa však možno nevyhnú ani pokutám. "Dôraz bude kladený na to, aby väčšinu týchto priestupkov vybavovali dohováraním. Nevyhneme sa však aj prípadom, kedy budú za takéto priestupky uložené sankcie," povedal dnes novinárom zástupca riaditeľa dopravnej polície Bohuš Chochlík.

Používanie bezpečnostných pásov zvyšuje podľa generálneho riaditeľa sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií ministerstva dopravy Ivana Kúdelu možnosť prežitia zásadných spôsobom. Výskumy ukázali, že použitím bezpečnostného pásu sa riziko úmrtia pri dopravnej nehode zníži o viac ako polovicu.

"Detské sedačky znižujú riziko úmrtia u detí do prvého roku života pri kolízii okolo 71 percent, u detí medzi dvoma až troma rokmi je to okolo 54 percent," doplnil štátny tajomník ministerstva dopravy Milan Mojš. Od začiatku tohto roka do 9. novembra zomrelo pri dopravných nehodách podľa policajných štatistík 459 ľudí, čo je o 13 percent menej ako v predchádzajúcom období. "Z uvedeného počtu nebolo pripútaných až 174 osôb," upozornil Chochlík.

V minulom roku prišlo o život na slovenských cestách od januára do 9. novembra 526 ľudí. Súčasťou kampane sú štyri desiatky bilbordov rozmiestnené v blízkosti križovatiek a na výpadovkách po celom Slovensku, články v médiách i na internete. Kampaň bude daňových poplatníkov stáť pol milióna korún (16.597 eur).

Rada vlády pre bezpečnosť cestnej premávky pripravila na december protialkoholovú kampaň Promile SMS, ktorá bude zameraná na mladých vodičov v takmer piatich desiatkach diskoklubov na Slovensku. Záujemcovia sa budú môcť prostredníctvom sms-správ informovať o zvyškovom alkohole v krvi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu