Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Poslanci žiadajú odškodniť klientov nebankových subjektov!

BRATISLAVA - Osoby, ktoré investovali svoje peniaze do nebankových subjektov, by mali byť čiastočne odškodnené.

Na tieto účely by mal štát vynaložiť asi päť miliárd korún. Tak si to predstavuje skupina poslancov NR SR, ktorá už návrh na odškodnenie predložila do parlamentu. Okrem "opozičníkov" sa pod normu podpísal aj zástupca Bugárovej SMK Lajos Ladányi. Z koalície bol jediný.

Návrh vraj nepodporil ako poslanec za koalíciu, ale ako človek, ktorý sa stretol s postihnutými a zmenil svoj názor. "Krach nebankových subjektov spôsobil obrovské tragédie ľudí, ktorí mali málo informácií. A všetko to bolo spôsobené aj nekvalitnou legislatívou," vyhlásil Ladányi, ktorý pravdepodobne poriadne zaskočil vedenie SMK. Strana zatiaľ k celej záležitosti stanovisko nezaujala.

"Vieme o tom a budeme sa tým zaoberať," reagoval šéf klubu Gyula Bárdos. Prekvapení zostali aj koaliční partneri. "Takýto návrh je úplne nereálny," tvrdí Pavol Minárik z KDH. Poslanec za SDKÚ Tomáš Galbavý doplnil, že v prípade jeho schválenia sa vytvorí závažný precedens. "Je mi poškodených ľúto, ale nemôžeme ich predsa odškodniť na úkor iných. Bola by to nesprávna cesta," tvrdí.

Zdržanlivejší je len podpredseda ANO Ľubomír Lintner. Ten zvažuje všetky za a proti. "Až potom sa rozhodnem, či návrh podporím, alebo nie." Na požiadavku už zareagovalo aj ministerstvo financií, podľa ktorého by navrhovaný postup viedol k veľmi rýchlemu krachu verejných financií, zvyšovaniu daňového zaťaženia a dlhu štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu