Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gašparovič zablahoželal Obamovi, verí v zlepšovanie vzťahov

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - V zlepšovanie dobrých vzťahov medzi Slovenskom a USA verí prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý zablahoželal Barackovi Obamovi k zvoleniu za 44. prezidenta USA.

Ako ďalej v reakcii na výsledky utorkových volieb prezidenta Spojených štátov amerických uviedol pre médiá Gašparovič, USA nastupujú novú dobu, etapu vedenia celosvetovej politiky. Jej princípy sa však nezmenia - najmä ak ide o boj s terorizmom, konštatoval prezident s tým, že výraznejšie zmeny očakáva skôr v domácej politike USA.

USA nastupujú novú ekonomickú etapu, tvrdí prezident SR. Práve súčasná ekonomická kríza totiž podľa neho ovplyvnila výsledok volieb a nástupca Georgea Busha ju bude musieť riešiť. Pred Obamom je tiež viacero zahranično-politických otázok spojených so situáciou napríklad v Iraku, Afganistane, Pakistane, Palestíne a v Izraeli.

Nového prezidenta USA čaká aj formulovanie nových postojov k štátom na Blízkom východe, tvrdí Ivan Gašparovič a pripomína, že Slovensko sa ako člen NATO a Európskej únie bude musieť spolu s USA na nich podieľať. "Bude sa musieť hovoriť o novom vzťahu Rusko - Európa - Amerika, do budúcnosti to bude veľmi dôležitý vzťah," konštatoval Gašparovič.

Zvolenie Afroameričana za prezidenta USA považuje prezident SR za novú etapu vnímania štátu a prejav demokratického zmýšľania v USA. Ide o novú etapu vnímania politickej práce nielen na základe vyhranených predstáv o politikoch, ale možno aj o signál do budúcna, upozornil s tým, že v budúcnosti sa podľa neho prezidentom USA môže stať aj hispánec.

Novým prezidentom Spojených štátov amerických sa stane demokrat Barack Obama, viceprezidentom bude Joe Biden. Rozhodli o tom utorňajšie voľby, v ktorých Obama jednoznačne porazil republikánskeho súpera Johna McCaina. Štyridsaťsedemročný demokrat sa oficiálne stane 44. prezidentom USA 20. januára budúceho roka. Do Bieleho domu nastúpi v čase finančnej krízy, počas dvoch vojen v Iraku a Afganistane, jednou z jeho prvých úloh bude aj vysporiadanie sa s jadrovými ambíciami Severnej Kórey a Iránu. Obama sľúbil, že po svojom nástupe do funkcie napraví vzťahy so zahraničnými spojencami, ktoré podľa mnohých skomplikovala súčasná administratíva republikánskeho prezidenta Georgea W. Busha. Zároveň avizuje tvrdý boj proti klimatickým zmenám, čo znamená zásadný obrat oproti terajšej politike.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu