Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Barroso si od Obamu sľubuje obnovenie väzieb s USA

BRUSEL - Vedenie Európskej únie pogratulovalo demokratickému kandidátovi Barackovi Obamovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyzval na "novú dohodu".

"Prišiel čas na obnovenie väzieb medzi Európou a Spojenými štátmi americkými. Súčasnú krízu musíme využiť ako novú príležitosť. Potrebujeme novú dohodu pre nový svet," píše sa v Barrosovom vyhlásení. "Dúfam, že pod vládou prezidenta Obamu USA spoja sily na vytvorenie tejto dohody. Pre blaho našich spoločností, pre blaho sveta," dodal.

"Francúzsko, Európa a medzinárodné spoločenstvo potrebujú jeho energiu, jeho odmietanie nespravodlivosti a jeho neústupčivosť v ceste za bezpečnejším, spravodlivejším a stabilnejším svetom," uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner, ktorého krajina v súčasnosti predsedá EÚ.

"Francúzsko a Európska únia budú pripravení úzko spolupracovať s Barackom Obamom a jeho administratívou v rámci obnoveného transatlantického partnerstva," povedal Kouchner. Zaželal Obamovi "najväčší možný úspech".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu