Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Po Tatrách bude pobehovať medveď s telemetrickým obojkom

POPRAD – Po prvýkrát v histórii Tatranského národného parku (TANAP) sa v ňom bude pohybovať medveď, ktorému nasadili telemetrický obojok. „Medveďa sa podarilo odchytiť dnes ráno v Kôprovej doline. Uspali sme ho a nasadili sme mu obojok.

"V týchto chvíľach by sa mal postupne prebrať a bude vypustený naspäť do voľnej prírody," povedal pre agentúru SITA riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Odchyt medveďa je spoločným dielom Správy a Štátnych lesov TANAP-u. Do nastraženej pasce sa chytil približne štyri roky starý a asi 100 kg vážiaci samec.

Telemetrický obojok bude zaznamenávať každý pohyb medveďa minimálne najbližšie dva roky. „Údaje z obojka nám umožnia spresniť jeho domovský okrsok, jeho dennú i nočnú aktivitu,“ doplnil Majko. Keďže sa blíži zima, vďaka údajom z obojka budú mať ochranári aj presné informácie o mieste a dĺžke zimného spánku medveďa.

Ochranári plánujú dať telemetrické obojky aj na ďalšie medvede. Podľa Majka v prvej etape plánujú odchytiť a nasadiť obojky piatim medveďom. Ochranári chcú dať obojok aj medveďovi, ktorý sa pohybuje v blízkosti ľudských obydlí, čím by získali viac informácií o medveďoch so zmeneným správaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu