Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TANAP nemusí zostať národným parkom

Zobraziť galériu (3)

VYSOKÉ TATRY – Tatranský národný park nemá istú budúcnosť. Svetová únia pre ochranu prírody IUCN napísala ministrovi životného prostredia list, v ktorom nevylučuje prekategorizovanie TANAP-u z národného parku na chránenú oblasť. Medzinárodnej organizácii prekáža nebývalý stavebný rozmach v Tatrách.

Najvyššia autorita v ochrane národných parkov IUCN vyslala roku 2005 na Slovensko misiu, ktorá tu zanechala sériu odporúčaní. Dnes je IUCN z ich plnenia sklamaná.

„Rozvojové aktivity v TANAPe sú v rozpore s cieľmi národného parku II. kategórie,“ uvádza v liste slovenskému ministrovi životného prostredia riaditeľ Európskeho úradu IUCN Tamás Marghescu. Jánovi Chrbetovi položil niekoľko otázok. „Na základe odpovedí budeme s Vami konzultovať nevyhnutnosť potreby vyslania misie IUCN, ktorá posúdi, či TANAP vyhovuje kritériám národného parku, alebo ho bude lepšie preradiť do nižšej kategórie – chránená oblasť.“

Ministerstvo životného prostredia na list odpovie až potom, ako získa podklady od Štátnej ochrany prírody. „Nemáme informácie o tom, že by pri schvaľovaní rozvojových aktivít dochádzalo v TANAP-e k porušovaniu zákona a smerníc IUCN,“ reguje riaditeľ sekcie ochrany prírody a krajiny Štátnej ochrany prírody Ľuboslav Mika. „Rozvojové aktivity sú sústredené len v lokalitách s nižším stupňom ochrany prírody.“

Tatry sa po kalamite v roku 2004 stali stredobodom záujmu developerov. Podľa mnohých ochranárov to nie je dobré. „Stavebný boom Tatry ubíja. Na prvý pohľad je to možno vydláždený raj, no v skutočnosti ide o cestu do pekla,“ myslí si Michal Kravčík z mimovládnej organizácie Ľudia a voda. „Novú zjazdovku už budujú v Tatranskej Lomnici. Ďalšie majú pribudnúť v Belianskych Tatrách a pod Štrbským Plesom. Na Orave má dokonca lyžiarsky svah začínať na hlavnom hrebeni národného parku. To sú smrtiace aktivity, znamenajúce konciec filozofie národného parku,“ tvrdí exriaditeľ Správy TANAP-u Tomáš Vančura.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu