Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Britskú kráľovnú okrem politikov čakajú stretnutia s občanmi

Alžbeta II.
Alžbeta II.

BRATISLAVA - Britskú kráľovnú Alžbetu II. a jej manžela Philipa počas nadchádzajúcej návštevy Slovenska okrem oficiálneho programu s politickými predstaviteľmi krajiny čakajú predovšetkým stretnutia s občanmi. Novinárom to dnes povedali zástupcovia britskej ambasády.

Manželský kráľovský pár pricestuje na historicky prvú návštevu Slovenska vo štvrtok.

"Návšteva nie je len o pamätihodnostiach, ale o tom, aby sa mohli stretnúť aj so slovenskými občanmi," povedal britský veľvyslanec Michael Roberts, podľa ktorého sa s kráľovnou a manželom budú môcť ľudia osobne stretnúť v Bratislave, Poprade či v Spišskej Sobote.

Počas prvého dňa návštevy kráľovský pár na hrade Devín odhalí pamätník Železnej opony a položí veniec obetiam komunizmu. "Kráľovná sa zaujíma o históriu tohto regiónu, najmä od druhej svetovej vojny až po dnešok," poznamenal Roberts. Je kráľovnou viac ako 55 rokov, takže zažila veľký kus histórie, dodal.

Najdlhšie vládnuca panovníčka sa okrem najvyšších politických predstaviteľov stretne tiež so športovcami. Okrem vhodenia buly, ktorým otvorí zápas medzi Popradom a anglickým tímom Guilford Flames v Poprade, sa stretne aj s olympijským víťazom vo vodnom slalome Michalom Martikánom a jeho rivalom z Británie Davidom Florencom. Ten skončil na olympiáde v Pekingu na druhom mieste.

Kráľovná prijme aj Nicholasa Wintona, ktorý zachránil pred nacistickými koncentračnými tábormi viac ako 600 českých a slovenských detí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu