Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovenský oštiepok získal ochrannú značku

BRATISLAVA - Slovenský oštiepok je po Skalickom trdelníku, Slovenskej bryndzi a Slovenskej parenici štvrtým slovenským výrobkom, ktorý bol zapísaný do európskeho registra chránených zemepisných označení.

Vyplýva to z informácií zverejnených v úradnom vestníku Európskej únie (EÚ) z 26. septembra 2008, ktorý vedie Európska komisia (EK). "Keďže komisii nebola oznámená žiadna námietka, musí sa tento názov zapísať do registra," informuje ešte úradný vestník EÚ. Nariadenie o registrácii nadobúda účinnosť dvadsiatym dňom po jeho uverejnení vo vestníku EÚ, pričom je záväzné a priamo uplatniteľné vo všetkých členských štátoch únie.

Slovenský oštiepok je špecifikovaný ako polotvrdý, polotučný syr, parený alebo neparený, údený alebo neúdený. Základnou surovinou na výrobu Slovenského oštiepka je ovčie mlieko alebo zmes ovčieho mlieka a kravského mlieka alebo kravské mlieko. Výroba Slovenského oštiepka prebieha priamo na salaši, tzv. salašnícky spôsob výroby alebo v mliekarniach, tzv. priemyselná výroba.

Charakteristickým znakom Slovenského oštiepka je, že má tvar veľkého vajca, šišky alebo elipsovitý tvar zdobený ornamentikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu