Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovič na budúci týždeň navštívi Biely dom

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič na budúci týždeň navštívi Biely dom, kde ho prijme americký prezident George Bush. Počas prezidentovej návštevy by sa zároveň mohlo rozhodnúť o zaradení Slovenska do bezvízového styku.

Novinárom to dnes povedal Gašparovič a americký veľvyslanec Vincent Obsitnik. "Som presvedčený, že sa domov vrátim s potvrdením, že sa vízová povinnosť bude rušiť," vyhlásil Gašparovič. Dodal však, že presný termín zrušenia si netrúfa odhadnúť. Spolu s prezidentom za oceán pocestuje aj minister vnútra Robert Kaliňák, šéf diplomacie Ján Kubiš a minister kultúry Marek Maďarič.

Obsitnik zatiaľ nevedel potvrdiť, či Slovensko splnilo kľúčovú podmienku a neprekročilo desaťpercentnú hranicu odmietnutých žiadostí o víza. Údaj mal byť známy po konci amerického fiškálneho roku, teda po 30. septembri. Aj v prípade zrušenia víz budú musieť turisti zo Slovenska pred cestou vypĺňať elektronický formulár a cestovať s pasom s biometrickými údajmi.

Gašparovič by mal odcestovať do USA v utorok na budúci týždeň. Stretnutie s americkým prezidentom Bushom je naplánované o dva dni neskôr. Okrem Washingtonu má prezident v programe návštevu Pittsburghu, kde by sa mal stretnúť s americkými Slovákmi. Bushovo funkčné obdobie sa skončí v januári na budúci rok. O Biely dom súperí demokratický uchádzač Barack Obama a republikán John McCain.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu