Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fronc by mal byť na čele kandidátky KDH do EP

Martin Fronc
Martin Fronc (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kandidátku KDH v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu by mal viesť exminister školstva a podpredseda strany Martin Fronc. O poradí na kandidátke bude rozhodovať v sobotu Rada KDH.

Predsedníctvo jej odporučilo, aby za jednotku zvolila Fronca. Ako uviedol dnes predseda KDH Pavol Hrušovský, predsedníctvo odporučilo, aby na ďalších miestach boli terajší poslanci Európskeho parlamentu v poradí Anna Záborská, Miroslav Mikolášik a Ján Hudacký. Takto kandidovali aj v predchádzajúcich voľbách. "Rada rozhodne o poradí na kandidátke. Stanovisko predsedníctva je odporúčanie," zdôraznil šéf kresťanských demokratov.

Hrušovský tvrdí, že nerád používa termín líder. "Považujem za prvoradé stanoviť poradie na kandidátke bez toho, aby som označil niekoho za lídra," uviedol. Predseda KDH pripomenul, že Fronc je zakladajúci člen KDH. Stranícky sa angažoval od najnižších po najvyššie funkcie. Bol štátny tajomník, minister školstva. "V EP sa vyžaduje skúsenosť všestrannosti poznania politiky. To Martin Fronc napĺňa. Bol prítomný pri rozhodovaní o vážnych otázkach, ktoré sa dotýkajú štátnych záujmov," uviedol predseda KDH.

Podľa Hrušovského by bolo dobré, keby KDH obhájilo výsledok z minulých volieb. "Treba však reálne posúdiť politickú situáciu na Slovensku, ktorá je diametrálne odlišná ako bola," zdôraznil. KDH už nie je v koalícii. "Na politickú scénu vstúpili nové subjekty, ktoré dnes dosahujú vysoké preferencie popularity. To je napríklad SNS, posilnil Smer. To ale neznamená, že KDH si netrúfa. Voľby do EP sú trošku špecifické. Bude záležať na tom, ako naši kandidáti dokážu osloviť verejnosť," myslí si Hrušovský.

Členovia Rady budú schvaľovať najskôr volebný poriadok. "Prax je taká, že volíme jednotlivo od prvého až po piate až šieste miesto, vedomí si reálnych možností, ktoré máme vo voľbách do EP. Predpokladám, že na každé miesto budú navrhnutí viacerí. Rada demokraticky rozhodne," dodal Hrušovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu