Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico by mal podľa KDH navrhnúť odvolanie Harabina

Predseda KDH Pavol Hrušovský
Predseda KDH Pavol Hrušovský

BRATISLAVA - Parlamentný poslanecký klub KDH je presvedčený, že premiér Robert Fico by mal podať návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina. "Iba takéto konanie predsedu vlády by potvrdilo, že jeho výroky proti rasizmu a neznášanlivosti sú úprimné a nie sú iba vymysleným marketingovým ťahom," uvádza sa vo vyhlásení poslaneckého klubu KDH.

Ak Robert Fico odmieta extrémizmus a xenofóbiu, tak nemôže podľa kresťanských demokratov zakrývať takéto správanie rovnako ako predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar a musí udeliť ministrovi Harabinovi „červenú kartu“. Poslanecký klub KDH vyjadruje ľútosť nad tým, že v súčasnosti má Slovensko takých politických predstaviteľov, ktorých správanie a vyjadrovanie nie je zlučiteľné s výkonom najvyšších ústavných funkcií.

Premiér Robert Fico odsudzuje akékoľvek výroky neznášanlivosti alebo antisemitizmu, ktoré sa v poslednom čase objavili na politickej scéne, a dištancuje sa od nich. Vyhlásil to na dnešnom stretnutí so študentmi na Technickej univerzite vo Zvolene. "Nie je možné, aby politik povedal na pôde Národnej rady SR niečo, čo zaváňa antisemitizmom, hoci len na päť kilometrov," povedal Fico s tým, že antisemitské výroky boli dôsledkom osobnej nevraživosti a emotívneho politického boja. "Ak by niekto programovo prichádzal s takýmito názormi, nemá miesto vo vláde SR a nemôže byť ani koaličným partnerom strany Smer-SD," zdôraznil Fico.

Minister Harabin sa v parlamente Lipšica pýtal, či sa hanbí za svojich predkov a ich vierovyznanie. "Pripomínate mi správanie niektorých nacistov, ktorí mali židovských predkov a dokázali sa podieľať na vraždení nevinných detí, žien, starcov v koncentračných táboroch, len aby dokázali vernosť fašizmu," povedal Lipšicovi Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu