Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Proces v kauze propagácie rasizmu súd odročil

KOŠICE – Vypočúvaním svedkov včera na Okresnom súde Košice II pokračovalo pojednávanie so siedmimi Košičanmi vo veku od 17 do 25 rokov, ktorí sú obžalovaní z podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd, z podnecovania národnostnej a rasovej nenávisti a z ďalších trestných činov.

Jedného z obžalovaných súd vylúčil na samostatné konanie, pretože nepreberá predvolania a zatiaľ nie je známe, kde sa zdržiava. Keďže sa súdu zjavne vyhýbajú aj niektorí svedkovia, súd dnešné pojednávanie odročil na 31. októbra, kedy by mal vypočuť zvyšných dvoch svedkov.

"Súd ich predvolá pod hrozbou poriadkovej pokuty a predvedenia policajtmi," zdôraznila predsedajúca. Na októbrovom pojednávaní sa procesné strany zároveň oboznámia aj s filmovým dokumentom „Hitler – vzostup zla“, ktorý na DVD nosiči poskytla súdu televízia Markíza. Obžalovaní sa totiž bránia, že nevykrikovali fašistické heslá, ale že svedkovia mohli počuť výkriky z filmu, ktorý v tom čase vysielala televízia.

Predmetom obžaloby je päť skutkov, ktorých sa obžalovaní dopustili buď jednotlivo alebo spoločne. Z okien bytu na Čordákovej ulici v Košiciach vykrikovali heslá „Sieg heil“, „Rasist“, Fašist“ a podobne. V ďalšom prípade sa verejne vyhrážali skupinám osôb inej národnosti. Okrem toho na futbalovom štadióne FK Dukla Banská Bystrica rozprestreli v sektore pre hostí transparent s nápisom „Smrť Maďarom". Jeden z aktérov verejne prejavoval sympatie k fašizmu tetovaním na tele.

Dvaja z obžalovaných slovne aj fyzicky napadli Júliu P. (1973), nadávali jej, že je „smradľavá, špinavá Cigánka“, kopali do nej a jeden z dvojice ju podľa obžaloby dvakrát udrel po tvári a za vlasy ťahal po zemi. Jeden z obžalovaných má na krku aj stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami.

"Tohto trestného činu sa podľa obžaloby dopustil tým, že vo svojom byte na Čordákovej ulici v Košiciach bez povolenia schovával hromadne účinné strelné zbrane, strelivo a výbušniny," spresnila hovorkyňa košických súdov Marcela Gálová. V kauze sa začalo pojednávať v novembri 2007, kedy obžalovaní na výzvu sudkyne, aby sa vyjadrili k obžalobe okresného prokurátora, uviedli, že sa cítia byť nevinní. To isté tvrdia aj naďalej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu