Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Pozemkový fond má nového šéfa

BRATISLAVA - Slovenský pozemkový fond, ktorý v minulosti sprevádzali podozrenia z netransparentných prevodov štátnej pôdy, bude viesť doterajší člen jeho dozornej rady Miroslav Mihalík.

Miloslav Šebek, ktorý fond riadil doposiaľ, sa stane štátnym tajomníkom ministerstva životného prostredia. Rozhodla o tom dnes vláda. Na obsadenie riadiacich pozícii vo fonde sa dlho nevedeli dohodnúť najmä Smer-SD premiéra Roberta Fica a ĽS-HZDS expremiéra Vladimíra Mečiara, ktorý požadoval Šebekov odchod.

V minulosti bol šéf fondu nominantom Smeru-SD a jeho zástupcu dosadzovala ĽS-HZDS. Za Mihalíkovho zástupcu dnes vláda vymenovala Adriana Šándorčina. Šebek môže nastúpiť na ministerstvo životného prostredia na miesto bývalého štátneho tajomníka Dušana Muňka, ktorý sa v lete stal šéfom Sociálnej poisťovne.

Dianie okolo Slovenského pozemkového fondu koncom vlaňajška takmer viedlo k rozpadu vládnej koalície. Aj vďaka rozhodnutiam fondu sa totiž k lukratívnym pozemkom vo Vysokých Tatrách dostala za zlomok trhovej ceny firma údajne blízka vládnej ĽS-HZDS. Bývalého námestníka fondu, nominanta ĽS-HZDS Branislava Brízu, ktorý sporné transakcie odobril, polícia obvinila.

Neskôr zo správnej a dozornej rady fondu odstúpili takmer všetci jej členovia a inštitúcia, ktorá spravuje štátnu pôdu a okrem iného vydáva reštituované pozemky, sa stala nefunkčnou. Parlament už zmenil pravidlá fungovania fondu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu