Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

KIA vyrobila v závode pri Žiline 300.000 vozidiel

ŽILINA - Slovenský závod kórejskej automobilky KIA Motors vyrobil od spustenia sériovej prevádzky predvlani v decembri viac ako 300.000 osobných vozidiel.

Informoval o tom dnes hovorca závodu Dušan Dvořák. V tomto roku plánuje automobilka vo fabrike neďaleko Žiliny vyrobiť asi 220.000 vozidiel. Za necelého trištvrte roka z výrobných pásov zišlo viac než 150.000 automobilov. "V roku 2008 sa najväčším trhom spoločnosti KIA Motors Slovakia stalo Rusko, kam bolo distribuovaných viac ako 19 percent vyrobených automobilov.

Nasleduje Veľká Británia a Nemecko s viac ako sedempercentným podielom exportu pre každú z týchto krajín," poznamenal Dvořák. Pri Žiline sa zatiaľ montuje model cee'd a Sportage. Časom by mal pribudnúť ešte jeden model, automobilka však zatiaľ podrobnosti nezverejnila. Vo fabrike teraz pracuje viac ako 2740 z plánovaných asi 3000 zamestnancov. S plnou kapacitou sa počíta od roku 2009, keď by sa v závode malo vyrábať asi 300.000 áut ročne.

Automobilka pred časom oznámila, že v budúcich rokoch vo svojom závode pri Žiline zdvojnásobí výrobu motorov na 600.000 kusov ročne. Motory by potom mala dodávať aj pre český závod materskej firmy Hyundai v Nošoviciach. KIA Motors sa preto chystá neďaleko svojho slovenského závodu postaviť novú motoráreň. Zatiaľ nie jasné, kedy sa s výstavbou začne. Zástupcovia slovenského závodu v marci informovali, že pre tento rok očakávajú tržby približne 2,6 miliardy eur (zhruba 78,3 miliardy Sk).

Vlani dosiahli tržby viac než 54 miliárd korún (asi 1,8 miliardy eur). Na Slovensku vyrába automobily ešte nemecký Volkswagen v Bratislave a francúzsky PSA Peugeot Citroën pri Trnave. Všetky tri automobilky plánujú tento rok zvýšiť produkciu o 18 percent na zhruba 675.000 vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu