Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Kia Motors plánuje na Slovensku vybudovať novú fabriku

BRATISLAVA - Juhokórejská automobilka Kia Motors plánuje na Slovensku investíciu za približne 110 mil. eur, teda za zhruba 3,314 mld. Sk.

Ako sa ďalej uvádza v denníku Hospodárske noviny, v blízkosti výrobného závodu v Tepličke nad Váhom má pribudnúť nová fabrika na produkciu benzínových a dieselových motorov. S výstavbou by sa malo podľa denníka začať v úvode budúceho roka. V súčasnosti je projekt v záverečnej fáze rozhodovania, spoločnosť v najbližších týždňoch čaká verdikt materskej spoločnosti.

Finálna výška investície ešte tiež nie je schválená. Investícia ráta s viacerými variantmi, pričom očakávané náklady na niektoré z nich sa blížia k sume 200 mil. eur, teda k vyše 6 mld. Sk. Kapacita novej prevádzky je projektovaná na 300 tis. motorov ročne, pričom väčšina má smerovať do zahraničia.

Hlavným odberateľom bude pripravovaný závod automobilky Hyundai v moravských Nošoviciach, kde je výroba naplánovaná na november tohto roka. Keďže nový závod na severe Slovenska nebude dokončený skôr ako v roku 2011, potreby moravskej automobilky bude zatiaľ pokrývať import z Ázie. Časť motorov im dodá Kia Motors aj z Tepličky nad Váhom.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia je prvý montážny závod kórejskej automobilky v Európe. Sériová výroba v ňom začala v decembri 2006. Zamestnáva približne 2,7 tis. pracovníkov a výrobná kapacita je 300 tis. automobilov ročne. Vyrába tri modely automobilov a štyri typy motorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu