Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Novelu zákona o minimálnej mzde posunuli do druhého čítania

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o minimálnej mzde posunuli poslanci do druhého čítania.

Vďaka novej právnej úprave bude môcť vláda zvýšiť minimálnu mzdu od začiatku budúceho roka razantnejšie, ako to umožňuje súčasné znenie zákona.

Podľa navrhovanej novely zákona by mechanizmus na určenie sumy minimálnej mzdy stanovoval iba spodnú hranicu pre rozhodovanie vlády o konkrétnej sume minimálnej mzdy. Hornú hranicu pri zvyšovaní minimálnej mzdy však zákon neurčuje a nariadením ju môže upraviť vláda. "Navrhuje sa upraviť participáciu vládnej strany ako rovnocenného člena tripartity pri rozhodovaní o výške minimálnej mzdy," konštatuje v návrhu rezort práce.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová v parlamente povedala, že súčasný zákon o minimálnej mzde ustanovuje mechanizmus výpočtu sumy minimálnej mzdy, ktorý však nedáva vláde dostatočnú možnosť zohľadniť pri rokovaní sociálnych partnerov o tejto sume aj medzinárodne uznávané kritériá, v zmysle ktorých musí minimálna výška mzdy za prácu zabezpečiť nielen zamestnancovi, ale aj jeho rodine slušný život. "To jest, minimálna mzda musí každému zamestnancovi zabezpečiť dôstojnú životnú úroveň," zdôraznila.

Poslanec za SDKÚ-DS Ivan Mikloš zdôraznil, že predloženým návrhom chce vláda diktovať výšku minimálnej mzdy bez ohľadu na to, aké sú postoje a stanoviská sociálnych partnerov. "Už len samotná táto skutočnosť, že po necelom roku úplne meníte a rozbíjate mechanizmus, ktorý ste sami pred necelým rokom navrhli, svedčí o tom, že tento návrh je zlý," dodal. Premiér Robert Fico nedávno vyhlásil, že cieľom vlády je, "aby sme si vytvorili právne prostredie na zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 8 900 korún (295,43 €)".

Súčasné tempo rastu minimálnej mzdy vláda považuje pri dnešnom tempe rastu priemernej mzdy za nedostatočné. Keďže sa sociálni partneri na novej sume najnižších miezd doteraz nedohodli, podľa súčasného znenia zákona je ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová povinná predložiť na rokovanie vlády návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 8 690 Sk (288,46 €), ktorý zohľadňuje minuloročný rast priemernej mzdy na Slovensku.

Zákon prerokováva parlament v skrátenom legislatívnom konaní, jeho výsledná podoba tak bude známa ešte na septembrovej schôdzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu