Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Polícia prešetrí vyplatenie odmien v Karlovej Vsi

BRATISLAVA - Polícia prešetrí, či pracovníci miestneho úradu v bratislavskej Karlovej Vsi neskreslili údaje hospodárskej a obchodnej evidencie. Podozrenie zo spáchania zločinu sa týka neoprávneného prevedenia rozpočtových peňazí vo výške 2,1 milióna korún (69 707 €) z účtovného roka 2007 do účtovného roku 2008. Ide pritom o nezrovnalosti v účtovníctve, na ktoré ešte v máji upozornila kontrolórka mestskej časti.

Tá vtedy skonštatovala, že údaje poskytnuté miestnym úradom nekorešpondovali s údajmi v hlavnej knihe ako dôležitom účtovnom podklade, keďže určitá časť vyplatených odmien bola vedená ako výdavky budúceho roka.

"Fyzicky tieto peniaze nechýbajú. Reálne síce boli tieto peniaze vo forme odmien vyplatené v roku 2007, ale účtované boli až v roku 2008, takže môžu chýbať v rozpočte na tento rok, " uviedla pre médiá v tejto súvislosti kontrolórka Janka Mahďáková. Zistenia kontrolórky už raz prešetrovalo oddelenie sociálnych vecí Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava IV.

Poverený pracovník však vtedy skonštatoval, že podozrenia zo zločinu skresľovania údajov sa nepotvrdili. Na základe podanej sťažnosti proti tomuto rozhodnutiu celú vec prešetrila prokurátorka okresnej prokuratúry.

Tá zrušila pôvodné uznesenie vyšetrovateľa, ktoré označila za predčasné a nezákonné. Zároveň nariadila opätovné preskúmanie podnetu s tým, že vyšetrovateľ si má sám zadovážiť všetky dôkazové materiály, keďže to nie je povinnosťou oznamovateľa.

Podľa rozhodnutia prokurátorky, ktoré má agentúra SITA k dispozícii, si musí vyšetrovateľ vyžiadať účtovné knihy z daného obdobia, zápisnicu zo zasadnutia miestneho zastupiteľstva, výročnú správu a účtovnú uzávierku za rok 2007 a zdokumentovať, kedy pracovníci úradu "napadnuté" odmeny vyplatili.

"Až na základe takto zisteného skutkového stavu bude možné vo veci rozhodnúť," píše sa ďalej v uznesení vydanom prokurátorkou. Hovorca bratislavskej prokuratúry René Vanek potvrdil, že toto rozhodnutie je konečné a nedá sa "napadnúť riadnym opravným prostriedkom."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu