Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

Chorváti pokračujú v identifikácii obetí havárie autobusu

BRATISLAVA – Chorvátske úrady identifikujú obete včerajšej havárie slovenského autobusu. Po tragédii pri Gospiči sa dali jasne identifikovať len dve obete. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí už o tom informovalo rodinných príslušníkov obetí.

Doteraz však nie je známe, kedy budú obete oficiálne známe, ani kedy sa skončí podrobná expertíza havarovaného autobusu. Informoval o tom hovorca rezortu Ján Škoda.

V tejto súvislosti požiadal rodiny obetí o pochopenie, keďže zatiaľ nemožno oficiálne potvrdiť úmrtia. K tomu je potrebné písomné oznámenie štátu, v ktorom k úmrtiu došlo a bez neho nie je možné previezť telesné pozostatky na Slovensko. Škoda vysvetlil postup pri tragických udalostiach v zahraničí. Ak sa slovenské konzulárne orgány dozvedia o úmrtí slovenského občana, informujú rodinu mŕtveho priamo alebo cez políciu.

"Oznámenie sa robí na základe oficiálnej písomnej informácie príslušných orgánov v štáte, kde k úmrtiu prišlo. Pre vystavenie tejto písomnosti potvrdzujúcej úmrtie osoby, sú úrady povinné jednoznačne a bez akýchkoľvek pochybností identifikovať zosnulého," zdôraznil.

Na prevoz obetí je po prijatí oficiálneho oznámenia chorvátskych úradov o úmrtí potrebné zabezpečiť sprievodný list na prepravu telesných pozostatkov, úmrtný list vystavený chorvátskou miestnou matrikou, lekársku správu od patológa, pričom v nej musí byť uvedená príčina smrti a identifikácia tela. Potrebné je aj potvrdenie od chorvátskeho ministerstva vnútra, ktoré prevoz povoľuje a potvrdenie hlavného hygienika.

Nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku si vyžiadala 14 obetí na ľudských životoch, 19 osôb hospitalizovali, z toho dve osoby sú v kritickom stave. Autobus smerujúci z Košíc do chorvátskeho mesta Vodice zišiel zatiaľ z nezistených príčin z diaľnice medzi mestami Split a Záhreb. Zdemoloval asi 20 metrov dlhý pás zvodidiel a následne čelne narazil do betónového stĺpa mosta. V autobuse bolo 49 prevažne starších cestujúcich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu