Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spor Paška - Mikloš odročili na október

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Takmer päť hodín trvali výsluchy troch svedkov na bratislavskom okresnom súde v spore na ochranu osobnosti predsedu parlamentu Pavla Pašku a poslanca Národnej rady SR Ivana Mikloša.

Po nich sudkyňa odročila pojednávanie na 14. októbra, kedy pred súd predstúpia dvaja svedkovia - spolupracovník denníka Sme a jeho manželka, ktorých navrhol substitučný obhajca Mikloša. Na najbližší termín sudkyňa rezervovala čas tri a pol hodiny. V tomto spore Paška žaluje Mikloša za jeho výroky v diskusnej relácii TV Joj z novembra 2006 a požaduje od neho ospravedlnenie v reláciách TV Joj - De Facto a Noviny - a zároveň ako nemajetkovú ujmu milión korún (33 193,92 €).

Na dnešnom pojednávaní sa zúčastnil len predseda parlamentu, Ivan Mikloš neprišiel už na štvrté z piatich doterajších pojednávaní. Prostredníctvom substitučného právneho zástupcu sa ospravedlnil pre účasť na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Súhlasil, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti, no zároveň sa vyjadril, že má záujem na niektorom z ďalších pojednávaní položiť osobne otázky trom svedkom predvolaným na dnes. Záver pojednávania sa už konal aj bez Pašku, ten odišiel na hlasovanie do parlamentu.

Ako prvý vypovedal košický podnikateľ Alexander Zápotocký, jeho výpoveď trvala viac ako dve hodiny. Zápotocký, ktorý v minulosti pôsobil ako prokurátor, je dnes viceprezidentom spoločnosti Cassovia Invest. Okrem toho jeho meno figuruje vo viacerých spoločnostiach. S Pavlom Paškom, ako dnes povedal, sa pozná, sú kamaráti.

S Ivanom Miklošom sa v minulosti stretol len dvakrát, ich vzťah je čisto formálny. Za výroky politikov Ivana Mikloša a Daniela Lipšica, ktorí okrem iného povedali, že nominanti Pavla Pašku do spoločnosti Transpetrol (okrem iných aj Zápotockého brat Sergej) sú prepojení na organizovaný zločin, sa s oboma podnikateľ súdi. V spore s Ivanom Miklošom bol úspešný, rozsudok však ešte nenadobudol právoplatnosť. Spor s Lipšicom sa ešte nezačal pre chybu súdu pri doručovaní predvolania pre Lipšica. Namiesto krstného mena Daniel mu totiž napísali Posledným svedkom bol Dušan Mach. Ten podľa Miklošovho tvrdenia mal tiež "sedieť v Paškových firmách".

Ako dnes povedal, s Pavlom Paškom sa síce poznajú už od študentských čias, ale "nikdy v žiadnej z jeho firiem nesedel, nesedí a nebude sedieť". "Neviem, čo konkrétne sa považuje za Paškove firmy," povedal a dodal: "Jediné, čo nás spájalo, je to, že som v minulosti možno kúpil nejaký minoritný podiel v spoločnosti, v ktorej mal minoritný podiel aj Paška." On v súvislosti s článkami v denníku Sme a výrokmi v relácii Politika.sk doteraz žiadne právne kroky nepodnikol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu