Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dopravné lietadlá pre armádu majú záujem dodať tri firmy

Minister obrany Jaroslav Baška
Minister obrany Jaroslav Baška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Záujem o účasť v niekoľkomiliardovej súťaži na dodanie dopravných lietadiel pre slovenskú armádu prejavili tri spoločnosti.

Potvrdil to dnes minister obrany Jaroslav Baška. Termín, dokedy môžu firmy požiadať o vydanie podmienok tendra, vyprší vo štvrtok, ďalšieho uchádzača však už zástupcovia ministerstva neočakávajú. Ministerstvo obrany chce kúpiť minimálne dva stroje, náklady by nemali presiahnuť 7,5 miliardy korún (249 miliónov eur). "Prevzali si tri spoločnosti súťažné podklady," povedal Baška.

Podľa očakávaní sú nimi americký Lockheed Martin, španielska EADS CASA a talianska Alenia Aeronautica. Národný riaditeľ pre vyzbrojovanie Stanislav Szabo nepredpokladá, že by do tendra vstúpili ďalšie spoločnosti. Kategória taktických dopravných lietadiel, ktoré sú zavedené vo výzbroji niektorého z členských štátov NATO, je podľa neho vymedzená tromi typmi lietadiel od týchto spoločností.

Ministerstvo podľa Szaba plánuje vyhodnotiť súťaž do konca novembra, podpísanie zmluvy s víťazom je naplánované na december alebo január. Lietadlá by sa mali dostať do výzbroje v rokoch 2010 až 2011. Nové lietadlá by mali v budúcnosti nahradiť postupne dosluhujúce ukrajinské Antonovy. Slúžiť budú pri preprave vojakov a techniky do mierových misií, ale aj na Slovensku napríklad pri prírodných katastrofách. Úvahy o kúpe nových strojov posilnila havária vojenského lietadla An-24 v roku 2006, pri ktorej zomrelo 42 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu