Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Minimálna mzda by mohla rásť rýchlejšie, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Tempo rastu minimálnej mzdy by mohlo byť podľa premiéra Roberta Fica rýchlejšie. "Čo je to za mzdu, ktorá je 8 100 korún (269 €) hrubého?

Ak sa textilný priemysel domnieva, že bude dlhodobo takto vydierať ľudí, alebo zdierať ľudí za 8 100 korún, nech to radšej zabalí a my sa radšej pokúsime rekvalifikáciou týchto ľudí umiestniť niekde inde," vyhlásil Fico pre agentúru SITA. Podľa neho argumentovať v roku 2008, keď priemerná mzda je vyššia ako 20 000 korún (664 €), tým, že "zvýšením minimálnej mzdy z 8 100 (269 €) na 8 900 (295,4 €) korún spôsobíme rast nezamestnanosti, je úplne smiešne". Fico zároveň dodal, že v čase, "keď sme svedkami zdražovania potravín, celosvetovej krízy v cenách energií, je potrebné ľuďom korunu po korune pridávať, aby toto ťažké obdobie zvládli".

Premiér Robert Fico spolu s ministerkou práce Vierou Tomanovou budú presadzovať, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 8 100 Sk (269 €) na aspoň 8 900 Sk (295,4 €). Ako ďalej premiér uviedol na minulotýždňovom rokovaní Konfederácie odborových zväzov, vláda musí najprv zanalyzovať, do akej miery je autonómna pri rozhodovaní o budúcoročnej výške minimálnej mzdy. Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny je totiž v prípade nedohody sociálnych partnerov povinná na rokovanie vlády predložiť návrh na zvýšenie najnižších miezd na 8 690 Sk (288,5 €). "Ak by schválenie vyššej minimálnej mzdy bolo v rozpore s právnym poriadkom, budeme musieť v skrátenom legislatívnom konaní zmeniť legislatívu," dodal minulý týždeň premiér.

Zástupcovia vlády sa minulý týždeň so zamestnávateľmi a odborármi počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady nedohodli na miere zvýšenia minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka. Po rokovaní HSR o tom informovala štátna tajomníčka ministerstva práce a sociálnych vecí Emília Kršíková. Podľa predloženého ministerského návrhu by sa mali najnižšie mzdy od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 8 100 Sk (268,9 €) na 9 000 Sk (298,7 €). "Navrhli sme aj ústupové riešenie na 8 900 korún (295,4 €), odborári mali návrh na 300 eur (9,038 tis. Sk) a aj oni boli ochotní sa baviť o nižšom čísle," povedala. Zamestnávatelia však podľa nej s takýmito návrhmi nesúhlasili. "Kompromis sa nepodarilo uzavrieť, zostali sme v rozporoch," skonštatovala. Ako pokračovala, ministerstvo práce a sociálnych vecí musí podľa zákona o minimálnej mzde v tomto prípade predložiť na rokovanie vlády návrh na zvýšenie najnižších miezd na 8 690 Sk (288,5 €), ktorý zohľadňuje medziročný nárast priemernej mzdy na Slovensku v roku 2007. Vláda však môže podľa Kršíkovej schváliť aj inú novú úroveň minimálnej mzdy. "Vláda nie je viazaná návrhom ministra," dodala.



Fico: Rast mzdy by mohol byť rýchlejší
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu