Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Odhalili troch mladíkov, ktorí poškodili židovské hroby

KOŠICE - Náhrobné kamene na židovskom cintoríne v obci Veľká Ida pri Košiciach koncom júla podľa polície poškodila trojica mladíkov vo veku 16 až 18 rokov.

Vyšetrovateľ ich obvinil z hanobenia miesta posledného odpočinku, informovala policajná hovorkyňa Jana Demjanovičová. Plnoletému z trojice hrozí dvojročné väzenie, dvom mladistvým polovičné tresty.

Vandali poškodili 12 náhrobných kameňov a vlámali sa aj do kaplnky Svätého rabína, kde ničili ďalší hrob. Ústrednému zväzu židovských obcí spôsobili mladíci škodu za približne 100.000 korún (3319,39 eur). Útoky vandalov na židovské cintoríny nie sú ojedinelé. V apríli napríklad polícia chytila troch mladíkov, ktorí poškodili areál známeho mauzólea Chatama Sófera v Bratislave. Mnohé z útokov na židovské hroby sa pripisujú neonacistom.

Židovská obec na Slovensku eviduje takmer sedemsto cintorínov. Niektoré z nich sa vďaka opravám a ďalším prácam začínajú zaraďovať medzi udržiavané pamiatky, ďalšie však stále chátrajú a niektorým hrozí i zánik. Vandalom sa však nevyhýbajú ani nežidovské cintoríny. Minulý mesiac napríklad neznámy páchateľ spustošil hroby katolíckych kňazov a rehoľníkov v Pezinku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu