Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Folkmarčania prežili ťažkú noc

(Zdroj: Jupiterimages)

Veľký Folkmar – Obyvatelia Veľkého Folkmara (okr. Gelnica) v noci na dnes budovali hrádze. Kojšovský potok, ktorý má vody okolo 20 až 30 centimetrov, po dlhotrvajúcich dažďoch vystúpil v stredu z koryta a má až poldruha metra.

Je to storočná voda, povedal dnes ráno starosta Veľkého Folkmara Milan Grega. „Situácia sa ani v noci neupokojila. Museli sme strhnúť viacero lávok a mostíkov, ktoré bránili prietoku. Voda v noci pretrhla hrádzu na dolnom konci obce, takže sme ju provizórne zabezpečovali lomovým kameňom, hrádze z vriec naplnených pieskom sme stavali do jednej v noci aj v iných častiach dediny. Položili sme okolo tisíc vriec,“ informoval starosta Milan Grega. Uviedol, že počet zatopených kotolní a pivníc domov v obci zo včera na dnes stúpol na päťdesiat, pričom voda sa dostala aj do niektorých domov. Poškodila dva mosty na miestnych komunikáciách.

„Nemuseli sme však nikoho evakuovať, iba keď hladina Kojšovského potoka kulminovala, zobrali sme 85-ročnú pani Novákovú preč z domu, neskôr sa však doň vrátila,“ povedal Grega. Doložil, že dvanásť hodín nepršalo a voda v potoku klesla o 20 centimetrov. „Hladina je však stále vysoko a tečie veľmi rýchlo, podmýva brehy koryta. A znova prší. Ak sa naozaj výdatnejšie rozprší, hladina znova stúpne, a bude to horšie ako doteraz,“ netajil obavy Grega.

Kojšovský potok zaplavil aj časť cesty medzi obcou Kojšov a Veľkým Folkmarom, autobus tade prešiel len s ťažkosťami. Kojšovský potok spôsobil povodeň aj v časti obce Jaklovce. „Obec bola ohrozená z dvoch strán z Hnilca a Kojšovského potoka. Od Hnilca bola zatopená Benátska ulica – šesť domov. Kojšovský potok zatopil časť obce – Rybničnú ulicu, Potočnú sme ochránili vrecami s pieskom. Voda sa dostala do dvorov šiestich domov, cez ktoré stále preteká. Dostala sa nielen do kotolní a pivníc, ale v jednom aj do obytných priestorov a najviac ohrozená rodina sa dočasne presťahovali k susedom. Neevakuovali sme však nikoho,“ informoval starosta Marián Burkuš.

Povodeň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu