Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Stará Ľubovňa: Povodeň v Čirči spôsobila škody za 10 miliónov

(Zdroj: Bleskovky.sk)

Čirč– Starosta obce Čirč Ján Labaš., okr. Stará Ľubovňa, odhaduje škody spôsobené povodňou na obecnom majetku na minimálne 10 mil. Sk (0,33 mil. €). „Obecná komunikácia bude asi v úseku troch kilometrov zničená.

Vodovodné potrubie, plynové potrubie neviem ako, regulácia potoka bude asi v celom úseku troch kilometrov podmytá a spadnutá,“ opisuje škody starosta Čirča. Bez elektrickej energie zostala takmer celá obec. Elektrinu má len asi desatina obyvateľov v dolnej časti obce. Niektoré stĺpy elektrického vedenia skončili v rozbúrenom potoku. V prvej etape chce obec opraviť prístupové komunikácie k rodinným domom a opraviť vodovod. Úplný obraz skazy zatiaľ obyvatelia obce nevideli, keďže zakrátko po najväčšom prívale vody prišla tma. „Neviem si to ani predstaviť. V živote nás taká pohroma ešte nestretla,“ povedal starosta. Najväčšou tragédiou je však podľa starostu strata dvoch ľudských životov. „Ľudský život už nikto nevráti. Sú to súrodenci, obaja majú rodiny,“ dodal J. Labaš.

Obec Čirč si mala už onedlho pripomenúť 770. výročie prvej písomnej zmienky. Oslavy budú musieť byť podľa starostu odložené. Prvoradou úlohou je vrátiť život v obci do normálnych koľají. Starosta dúfa, že základné veci sa podarí urobiť čo najskôr. Ťažké obdobie čaká na niektoré rodiny, ktoré prišli aj o strechu nad hlavou. „Jedna novostavba je prakticky zničená úplne. Na vrchnom konci sú podmočené viaceré domy. Neviem, čo je dole,“ povedal J. Labaš. Starosta odhaduje, že vo vážnom stave bude minimálne šesť rodinných domov. Voda zaplavila aj ďalšie rodinné domy, najmä pivnice. Ich presný počet zatiaľ nie je známy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu