Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

S drogami bude mať problém viac starších ľudí

Bratislava - Užívanie drog je hrozbou nielen pre mladých ľudí, ale v čoraz väčšej miere čelia negatívnym dôsledkom závislosti aj muži a ženy vo vyššom veku.

S postupným starnutím populácie totiž rastie pravdepodobnosť, že sa medzi početnejšou skupinou starších nájde viac závislých. Vyplýva to z informácií bratislavského Centra pre liečbu drogových závislostí.

"Pribúda počet ľudí, ktorí majú problémy s návykovými látkami," povedal dnes pred novinármi o staršej generácii riaditeľ centra Ľubomír Okruhlica. Najpočetnejšie sú pritom podľa neho zastúpení závislí na alkohole a upokojujúcich liekoch. Pridávajú sa však aj závislosti na ilegálnych látkach, ktoré sa vo väčšej miere rozšírili po páde komunizmu, poznamenal. V súčasnosti tvoria liečení na nelegálnych drogách vo veku nad 50 rokov asi dve percentá z celkového počtu ľudí, ktorí sa liečbe od závislosti podrobili, dodal.

Vysoké zastúpenie strednej a staršej generácie v skupine závislých na alkohole potvrdzuje podľa Okruhlicu aj priemerný vek liečených. Zatiaľ čo napríklad od závislosti na heroíne sa do bratislavského centra prichádzajú liečiť ľudia v priemernom veku 23 rokov, priemerný vek nástupu na liečbu u alkoholikov je 45 rokov, povedal. Podobná situácia je zrejme na celom Slovensku, dodal.

Liečba závislosti vo vyššom veku je pri tom podľa Okruhlicu zvyčajne náročnejšia. Na rozdiel od mladších ľudí chýba starším motivácia vzdať sa napríklad pitia a k liečbe ich privedú až zdravotné problémy. Časť ľudí však ani napriek ohrozeniu svojho zdravia nedokáže svoju závislosť potlačiť. "Keď niekto pije 20 až 30 rokov, nevie si predstaviť, že by prestal," zhrnul riaditeľ centra.

Celkovo podstúpi na Slovensku podľa lekárov ročne liečbu od závislosti na alkohole asi 25.000 ľudí ambulantne a ďalších približne 7000 až 8000 skončí so závažnejšími stavmi v liečebniach. Od závislosti na nelegálnych dogách sa lieči každý rok asi 2000 ľudí. Počet závislých na liekoch dnes centrum bližšie nespresnilo.

Užívanie návykových látok seniormi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu