Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Zmeny vo financovaní školstva: Ministerstvo uvádza detaily návrhu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR chce financovať materské školy (MŠ) a školské kluby detí zo štátneho rozpočtu. Nateraz sú financované z daní príjmu fyzických osôb. Vyplýva to z návrhu novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Má sa vytvoriť diferencovaný a transparentný systém financovania predprimárneho vzdelávania, aby sa zabezpečila stabilita, odolnosť a účelové viazanie finančných prostriedkov vyčlenených na vzdelávanie," uviedli z rezortu. Návrhom by sa splnil jeden z cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR. Z dôvodu efektívnosti sa mení aj financovanie školských klubov detí.

archívne video

Minister Tomáš po rokovaní vlády o prepúšťaní v rezorte (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ministerstvo podotklo, že navrhované zmeny by nemali mať vplyv na rozpočet verejnej správy. "Negatívny vplyv na rozpočet obcí a pozitívny vplyv na štátny rozpočet sa vzájomne kompenzujú," objasnilo. Prioritne má podľa neho dôjsť len k zmene zdroja, prostredníctvom ktorého sa poskytujú finančné prostriedky zriaďovateľom MŠ a školských klubov detí, z ktorých sa uhrádzajú osobné a prevádzkové náklady.

V súčasnosti sú podľa rezortu MŠ a školské kluby detí bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb. Novela zákona má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia, niektoré časti budú účinné od rokov 2025 a 2028.

Viac o téme: FinancovanieNávrhŠkolyRozpočetMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu