Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Bratislava bude hostiť európskych primátorov: Prídu aj z Charkova i Ľvova

Matúš Vallo
Matúš Vallo (Zdroj: Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Mesto Bratislava bude v pondelok (25. 5.) hostiť európskych primátorov. Diskutovať o demokracii a jej ochrane v európskom priestore prídu primátori a zástupcovia Budapešti, Varšavy, Paríža či Tirany, ale aj ukrajinských miest Charkov a Ľvov. Podujatie sa koná v rámci summitu Paktu slobodných miest, ktorého hostiteľom je v roku 2024 primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Jedným z dôležitých záverov summitu má byť aj pristúpenie k spoločnej deklarácii odsudzujúcej akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb," konštatuje hovorca Bratislavy Peter Bubla.Bratislavská deklarácia má byť zhrnutím základnej misie Paktu a roly miest pri ochrane demokracie a otvorenej spoločnosti. Zachytáva aktuálne hrozby pri rozvoji demokracie, ktoré vidí najmä v populizme, dezinformáciách a nedôvere v inštitúcie. Rezolútne odsudzuje akékoľvek politicky motivované násilie voči jednotlivcom alebo skupinám osôb. Venuje sa však aj globálnym výzvam v oblasti životného prostredia, digitálnej reality, či kvality života a bezpečnosti, zároveň zdôrazňuje úlohu miest pri ich riešení.

archívne video

Matúš Vallo: Tempo prác na predĺžení električkovej trate nie je vyhovujúce (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

"Jednou z hlavných očakávaných tém diskusií primátorov v rámci summitu bude nepochybne aj situácia na Ukrajine," doplnil Bubla.Súčasťou samitu sú aj dve verejné diskusie v Slovenskej národnej galérii, v ktorých sa predstavia primátori viacerých členských miest Paktu. Prvá sa bude venovať úlohe primátorov a miest pri obrane demokracie v Európe, druhá bude skúmať, ako môžu mestá vychovávať svojich obyvateľov k demokratickejším a otvorenejším postojom k svetu a svojmu okoliu.Pakt slobodných miest bol založený primátormi Bratislavy (Matúš Vallo), Budapešti (Gergely Karácsony), Prahy (Zdeněk Hřib) a Varšavy (Rafał Trzaskowski) v roku 2019. V súčasnosti je neformálnou alianciou primátorov viac ako 30 európskych miest.

Cieľom Paktu je chrániť a podporovať spoločné hodnoty

Pakt úzko spolupracuje s ukrajinskými mestami už od čias pred ruskou inváziou, najmä s Kyjevom a ďalšími väčšími mestami. Začiatkom roka 2022 sa stal členom aj primátor Kyjeva Vitalij Kličko. Na bratislavskom summite by sa mal novým členom Paktu stať aj primátor Charkova.Cieľom Paktu je chrániť a podporovať spoločné hodnoty slobody, ľudskej dôstojnosti, demokracie, rovnosti, dodržiavania práv, sociálnej spravodlivosti či tolerancie a kultúrnej rozmanitosti. Ale tiež pomenovávať najpálčivejšie výzvy spoločnosti a vystupovať voči populizmu. Zmyslom Paktu je najmä výmena nápadov, know-how a poznatkov pri riešení hlavných výziev v rozvoji miest.

Viac o téme: StretnutiePrimátoriBratislavaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu