Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Vzbura v RTVS pokračuje! Jasné stanovisko Štrajkového výboru: Chcú kontrolovať osobné životy novinárov

STV Bratislava Zobraziť galériu (3)
STV Bratislava (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Národná rada SR v stredu v prvom čítaní schválila ostro sledovaný vládny návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Zareagoval na to aj Štrajkový výbor zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ktorý sa zákon týka. Upozorňuje na nezvratné dôsledky nielen pre nich, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale aj na povesť Slovenska v zahraničí, či na práva divákov verejnoprávneho vysielateľa. Zamestnanci a spolupracovníci RTVS združení v Štrajkovom výbore zostávajú v štrajkovej pohotovosti.

archívne video

RTVS potrebuje systémové zmeny, treba ju odpolitizovať, tvrdí Farkašovský (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Rozhlas a televízia Slovenska sa má zmeniť na STVR. Orgánmi STVR majú byť rada a generálny riaditeľ. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Jej úlohou má byť sledovanie dodržiavania štatútu pracovníkov a spolupracovníkov STVR a iných etických princípov. Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR.  

"Ocitli sme sa tak opäť o krok bližšie k možnosti reálnej deštrukcie princípov verejnoprávneho vysielania, k zániku RTVS a k vzniku Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) so silným vplyvom vlády na obsah vysielania, relácie a prácu zamestnancov a spolupracovníkov RTVS," hovorí Štrajkový výbor vo zverejnenom stanovisku. Podľa neho všetky politické reálie nasvedčujú tomu, že nová Rada STVR bude pod kontrolou Slovenskej národnej strany, ktorá do kresla ministerky kultúry menovala jednu z ústredných postáv takzvaných alternatívnych médií. Obávajú sa, že z tohto prostredia budú aj niektorí nominanti Rady STVR či takzvanej etickej komisie STVR. 

Obávajú sa kontroly súkromného života novinárov

"Podľa včerajších vyjadrení niektorých koaličných poslancov bude mať takzvaná etická komisia zo zákona, možnosť posudzovať nielen pracovné postupy, ale dokonca aj súkromný život novinárov, tvorivých pracovníkov a vlastne všetkých zamestnancov RTVS. Priamo za rečníckym pultom parlamentu sa objavili predstavy aj o kontrolovaní súkromných statusov novinárov či ich vystupovania v osobnom a rodinnom živote. Tieto vyjadrenia vnímame už teraz ako bezprecedentné verbálne zastrašovanie, a obavy z autocenzúry a cenzúry vysielania nového verejnoprávneho vysielateľa naberajú čoraz väčšie rozmery," hovorí Štrajkový výbor.

Obávajú sa, že ide o hrozbu zásahu do ústavných práv občanov a že sa to neskončí zamestnancami a spolupracovníkmi RTVS. "Obávame sa zvyšovania politickej kontroly celého mediálneho priestoru aj života bežných občanov. Objavili sa už napríklad úvahy o zmene zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Nejde teda len o nás, zamestnancov a spolupracovníkov RTVS, ale aj o práva širokej verejnosti," dodáva.

Odborné výhrady kompetentných nezaujímajú

Majú tiež obavy, že posilnenie politickej kontroly novej STVR ohrozí základné princípy slobodnej tvorby v demokratickej spoločnosti, ako je redakčná nezávislosť, ochrana zdroja informácií, slobodu prejavu či právo na ochranu súkromia a rodinného života tvorivých pracovníkov RTVS. "Slovné spojenie „normalizácia vzťahov“ po pokuse na atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý sme všetci odsúdili, naberá úplne iný rozmer," pokračuje tým, že včerajšie vystúpenia poslancov zákonodarného zboru ukázali, čo si v prípade verejnoprávneho vysielateľa pod pojmom normalizácia viacerí poslanci predstavujú.

SRo Bratislava
Zobraziť galériu (3)
SRo Bratislava  (Zdroj: RTVS)

"Naše obavy a napätie z ďalšieho vývoja našej spoločnosti RTVS rastú. Ukázalo sa, že odborné výhrady domácich, zahraničných a medzinárodných organizácií parlament nezaujali. Nezaujal ich ani náš list, ktorým sme upozorňovali na riziká nového zákona, ktorý výrazne zmení mediálne prostredie nielen počas vládnutia súčasnej koalície, ale aj v budúcnosti," napísali s tým, že stredajšie vyjadrenia predsedu rady na adresu zamestnancov a spolupracovníkov RTVS vnímame ako bezprecedentné a ponižujúce.

Zamestnanci RTVS zostávajú v štrajkovej pohotovosti

"Z týchto dôvodov zostávame v štrajkovej pohotovosti a v najbližších hodinách a dňoch sa rozhodneme, ako budeme ďalej postupovať," hovorí Štrajkový výbor a vyzýva aj kolegov v médiách a v kultúrnej obci, aby sa pridali k ich štrajkovej pohotovosti, prípadne aby ich v ďalších krokoch podporili symbolicky alebo podpornými stanoviskami.

"Musíme si všetci uvedomiť, že nejde len o poruchu vo vysielaní, ale o systematický pokus oklieštiť právo na slobodu prejavu a právo na slobodný prístup k informáciám. Na dlhé roky dopredu," konštatuje na záver.

Viac o téme: Štrajková pohotovosťRTVSSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu