Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Vláda bude rokovať o dani zo sladených nápojov či výsledkoch Sociálnej poisťovne

Vláda SR
Vláda SR (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Sladené balené vody, ochutené sýtené nápoje, ľadové čaje, džúsy, ale napríklad aj nealkoholické pivo a víno s obsahom alkoholu nepresahujúcim 0,5 % budú od začiatku budúceho roka podliehať novej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, o ktorom bude v stredu rokovať vláda. Kabinet pod vedením ministra obrany Roberta Kaliňáka (Smer-SD) by mal schváliť aj novelu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov.

Zmeny, ktoré mali zjednodušiť výkon zaručenej konverzie v rámci zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), by mali platiť až od októbra 2026. S dvojročným posunom oproti pôvodnému legislatívnemu plánu ráta návrh novely zákona z dielne Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorý je takisto na programe stredajšieho rokovania.

archívne video

Vláda chce zvýšiť DPH na tabakové výrobky a sladené nápoje (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ministri sa budú venovať aj hospodárskym výsledkom a strategickým zámerom Sociálnej poisťovne či zmene štatútu Rady vlády SR pre protidrogovú politiku. Podľa neho by sa mal po novom stať jej súčasťou aj minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi (nominant SNS).

Viaceré návrhy na rokovanie vlády predložilo aj ministerstvo zdravotníctva. Novelizovať by sa mal napríklad zákon o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, vláda bude rozhodovať aj o novele nariadenia o ochrane zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci.

Viac o téme: VládaRokovanie Sociálna poisťovňaSladené nápoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu