Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil, tvrdí Hnutie Slovensko

Michal Šipoš
Michal Šipoš (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku. Začiatkom apríla boli podľa opozičnej strany ceny na Slovensku vyššie o polovicu, no aktuálne sa rozdiel zvýšil takmer na 65 %. Poslanci hnutia nakupovali 6. mája v rovnakom obchodnom reťazci potraviny od rovnakých výrobcov a na Slovensku zaplatili 75,15 eura, zatiaľ čo v Poľsku 45,63 eura. Informovali o tom na stredajšom brífingu poslanci hnutia Július Jakab a Michal Šipoš.

"Rozdiel oproti minulému mesiacu je zarážajúci a je horší, ako sme predpokladali," povedal Jakab. "Po mesiaci sa stalo to, že tie isté potraviny na Slovensku stoja 75 eur, ale tie isté potraviny v Poľsku nestoja 50 eur, ale 45 eur. Poliaci zlacneli, Slováci nezlacneli, a teda Slováci oproti Poliakom nakupujú potraviny už o 65 % drahšie," dodal Jakab. Konkrétne párky boli o 160 % drahšie ako v Poľsku, chlieb o 154 %, paradajky nakupujú obyvatelia Slovenska o 224 % drahšie ako Poliaci a mrkvu o 151 %.

archívne video

Tlačová konferencia KDH na tému Vláda iba kričí, ceny potravín však rastú (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci zdôraznili, že kupovali rovnakú kvalitu aj gramáž od totožných výrobcov, a preto nie je možné rozdiel ceny vysvetliť rozdielnosťou výrobkov. Odlišná je podľa nich iba výška dane z pridanej hodnoty (DPH), no aj po jej odpočítaní by boli výrobky na Slovensku o viac ako polovicu drahšie. Jakab pripomenul, že vláda má kompetencie na to, aby znížila DPH tak, ako majú aj v iných krajinách.

Šipoš dodal, že vláda rezignovala na boj s vysokými cenami potravín, ale aj pohonných látok. Hnutie Slovensko podľa neho plánuje vládnej koalícii pripomínať predvolebné sľuby o lacnejších potravinách pravidelne.

Viac o téme: RastSlovenskoPoľskoCeny potravínHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu