Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dankova SNS opäť šokuje: Za člena súdnej rady navrhujú Štefana Harabina! Je to zlý vtip, odkazuje KDH

Štefan Harabin. Zobraziť galériu (2)
Štefan Harabin. (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Môže byť znova v dôležitej funkcii. Slovenská národná strana navrhuje za člena súdne rady Štefana Harabina. Výber potvrdil poslanec SNS Rudolf Huliak.

archívne video

Andrej Danko sa vzdal kandidatúru v prospech Štefana Harabina (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Huliak o krokoch národniarov informoval na sociálnej sieti. "SNS navrhuje do súdnej rady svojho kandidáta: JUDr. Štefana Harabína," napísal.  Huliak informoval o návrhu SNS v čase, kedy ešte neboli odvolaní Ján Mazák a Andrej Majerník. Tých musia odvolať poslanci a očakáva sa, že sa tak aj udeje. 

Dankova SNS opäť šokuje:
Zobraziť galériu (2)

Na čele súdnej rady už stál 

Harabin viedol Súdnu radu SR od jej vzniku v roku 2001 do roku 2003. V tom čase bol aj predsedom Najvyššieho súdu SR. V rokoch 2006 až 2009 bol ministrom spravodlivosti v prvej vláde Roberta Fica. Zastával tiež post podpredsedu vlády. Nominovala ho strana HZDS. V roku 2009, keď ho súdna rada opätovne zvolila za predsedu Najvyššieho súdu SR, sa automaticky sa znova stal aj predsedom súdnej rady. Vo funkcii pôsobil do roku 2014. Strana Smer-SD totiž prišla s novelou, ktorou obe funkcie oddelila. 

Harabin v roku 2019 neúspešne kandidoval za prezidenta. Neskôr skúšal šťastie aj v parlamentných voľbách so stranou Vlasť, no tiež pohorel. Naposledy kandidoval v nedávnych prezidentských voľbách a znova skočil už v prvom kole. Predseda SNS Andrej Danko pôvodne tiež vo voľbách kandidoval, no vzdal sa práve v prospech Harabina.

KDH hovorí o zlom vtipe, podľa SaS tam nemá čo robiť

Podľa opozičnej strany KDH je nominácia Harabina zlým vtipom. "Nominácia Štefana Harabina za člena Súdnej rady zo strany SNS je zlý vtip. Škody, ktoré Harabin v celej justícii spravil, rátame dodnes. Návrat do týchto čias je neprípustný," uviedol poslanec a exminister spravodlivosti Viliam Karas. 

Návrh Štefana Harabina na post člena Súdnej rady SR je podľa strany Sloboda a Solidarita dôkaz kšeftovania koalície a ďalší krok k deštrukcii právneho štátu. „Štefan Harabin nemá na poste člena Súdnej rady SR čo hľadať. Jeho nominácia by bola v právnom štáte absolútne neakceptovateľná. Potvrdzuje sa však, že podpora SNS v prípade Petra Pellegriniho v kandidatúre za prezidenta nebola zadarmo. Kšefty a obsadzovanie štátnych funkcií sú totiž prioritným záujmom tejto vlády. Až potom sú to ľudia, drahé ceny benzínu, zrušené zubné benefity či ceny potravín,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

"Úvaha o Štefanovi Harabinovi ako o členovi súdnej rady je prihlásenie sa k úplnej deštrukcii právneho štátu spojenej so šikanou všetkých, ktorým naopak na demokracii a právnom štáte záleží. Majme v živej pamäti čoho všetkého bol Štefan Harabin schopný ako minister spravodlivosti, predseda Súdnej rady SR či predseda Najvyššieho súdu SR. Kedy povýšil vždy svoje záujmy nad zákon. Ukážkovým príkladom je nevpustenie kontroly na Najvyšší súd za čo bol aj disciplinárne potrestaný," tvrdí exministerka spravodlivosti a opozičná poslankyňa za SaS Mária Kolíková. 

Viac o téme: SNSŠtefan HarabinRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu