Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zuzana Dolinková vyzvala na podporu Dňa narcisov: Zdôraznila význam prevencie

Zuzana Dolinková Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) vyzvala na podporu štvrtkového Dňa narcisov. Zbierku na pomoc onkologickým pacientom organizuje po 28. raz Liga proti rakovine. Spolu s výkonnou riaditeľkou organizácie Evou Kováčovou povzbudila k pripnutiu narcisu ako prejavu solidarity a nádeje. Obe zdôraznili význam prevencie.

"Aj v spolupráci s Ligou proti rakovine a ostatnými organizáciami, ktoré sa venujú pomoci onkologickým pacientom, pripravujeme onkologické a skríningové programy, národné akčné programy na podporu prevencie voči onkologickým ochoreniam a budeme robiť všetko pre to, aby sme motivovali ľudí chodiť na prevenciu," vyhlásila ministerka. Ako poukázala, ročne pribudne 40-tisíc onkologických pacientov.

archívne video

Ministerka Dolinková po rokovaní vlády o novej nemocnici v Prešove (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Riaditeľka Ligy proti rakovine doplnila, že na onkologické ochorenia zomrie ročne 14-tisíc ľudí. Okrem finančného zámeru zbierky podčiarkla aj význam pripnutia si narcisu. "Onkologickí pacienti toto gesto vnímajú veľmi, veľmi citlivo. Je pre nich povzbudením. A pre nás ako Ligu proti rakovine je prejavom dôvery," skonštatovala.

Dolinková a Kováčová sa zhodujú na význame prevencie. Ministerka hovorí o nadrezortnej téme. Chcela by zaviesť zdravovedu na školách, posilniť osvetu o zdravom zdravotnom štýle, športe či zdravých potravinách. Riaditeľka ligy apeluje na zavedenie zdravotnej výchovy medzi povinné predmety. "Len výchova mladej generácie vedie v budúcnosti k tomu, že budeme mať zdravší národ," uviedla. O správnej starostlivosti o zdravie sa môžu ľudia dozvedieť aj v stánkoch, ktoré sú súčasťou Dňa narcisov.

Viac o téme: ZdravotníctvoPrevenciaDeň narcisovZuzana Dolinková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu