Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KDH víta zámer postaviť nemocnicu v Prešove: Rezort zdravotníctva na ňu stratí dosah, odkazuje

Andrea Turčanová
Andrea Turčanová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Opozičné KDH víta zámer postaviť v Prešove novú nemocnicu, ktorú plánuje vystavať Ministerstvo obrany SR. Má však obavu, či bude vojenská nemocnica poskytovať starostlivosť pre všetkých obyvateľov tak, ako to zabezpečuje prešovská nemocnica v súčasnosti. Vláde vytkli, že na nemocnicu nebude mať žiadny dosah Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Poslankyňa za KDH Andrea Turčanová upozornila, že nemocnica v Prešove je v zlom technickom stave a potrebuje dostatok finančných zdrojov. "Nemocnica je navyše aj jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne. Budeme preto podrobne sledovať ďalšie kroky vlády a to, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť pre takmer pol milióna pacientov, ktorí ročne nemocnicu v Prešove využijú," uviedla na tlačovej konferencii.

Tlačová konferencia strany KDH na tému Reakcia na rozhodnutie vlády ohľadne výstavby nemocnice v Prešove (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

KDH upozornilo, že cieľom novej nemocnice má byť zdravotná starostlivosť pre desať percent vojakov a zvyšných 90 percent bude pre všetkých pacientov. "Je to veľký nepomer a rezort zdravotníctva tak stratí dosah na koncovú nemocnicu v Prešovskom kraji," uviedol poslanec František Majerský (KDH).

O budúcnosti národnej nemocnice na Rázsochách sa stále nerozhodlo

Hnutie zároveň kritizuje, že o budúcnosti národnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa stále nerozhodlo, hoci tak mala ministerka Zuzana Dolinková (Hlas-SD) urobiť do konca marca. KDH vo februári vyzvalo premiéra Roberta Fica (Smer-SD) aj ministerku, aby zvolali okrúhly stôl so všetkými relevantnými politickými stranami a odborníkmi k výstavbe národnej koncovej univerzitnej nemocnice. "Doteraz sme nedostali žiadnu odpoveď. Vyzerá to tak, že zdravotníctvo zjavne nie je prioritou tejto vlády," dodal poslanec Peter Stachura (KDH).

Prešovská nemocnica by mala k 1. júlu 2024 prejsť do zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu obrany. Vyplýva to zo zámeru na zaradenie štátnej príspevkovej organizácie Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana Prešov do systému vojenského zdravotníctva, ktorý v stredu schválila vláda. Zmena súvisí s projektom vybudovania nového moderného komplexu vojenskej nemocnice.

Viac o téme: KDHMinisterstvo zdravotníctva SRNemocnica v Prešove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu