Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Spor o post šéfa parlamentu! Ozval sa už aj Pellegrini: Jasný odkaz pre Danka, Fica, voličov aj opozíciu

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Prechod Petra Pellegriniho z čela parlamentu do prezidentského paláca spôsobil v rámci koalície poriadne dusno. Na uvoľnenú stoličku šéfa parlamentu si totiž robí zálusk Andrej Danko, hoci jeho SNS je najmenším koaličným subjektom. V kresle predsedu parlamentu by ho okrem toho rád videl aj Robert Fico. Strana Hlas-SD sa však dôležitého postu nechce vzdať. Svedčia o tom aj slová zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho.

Po zvolení do najvyššej ústavnej funkcie Peter Pellegrini oficiálne z postu predsedu Národnej rady SR odišiel. Aktuálne jeho povinnosti na seba prevzal podpredseda parlamentu Peter Žiga. Má ísť však len o dočasné riešenie, kým sa nevyrieši otázka Pellegriniho nástupcu. Práve tu sa však koalícia dostala do patovej situácie. O kreslo má záujem SNS na čele s Andrejom Dankom, strana Hlas-SD však začiatkom týždňa oznámila, že chce na post nominovať svojho človeka – ministra investícií a informatizácie Richarda Rašiho. "Obsadenie postu predsedu Národnej rady Slovenskej republiky je podľa koaličnej zmluvy, ktorá vznikla na základe výsledkov volieb do NR SR,  v gescii strany Hlas-SD. Strana ma na túto pozíciu nominovala. Keďže pomery v NR SR sa nezmenili, nie je dôvod na otvorenie tejto dohody,“ uviedol pre Topky.sk v utorok Raši.

Podľa Petra Pellegriniho patrí post šéfa parlamentu strane Hlas-SD (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

Rovnaký odkaz teraz vyslal do sveta aj Peter Pellegrini. „Tieto diskusie sú ešte pred nami, ale ja potvrdzujem, že zmenou na poste prezidenta sa nezmenili silové pomery v rámci parlamentu. Všetky tri strany majú v parlamente rovnaký počet poslancov, ako aj pred prezidentskými voľbami, takže v zmysle koaličnej zmluvy by to mal byť nominant strany Hlas-SD. Ak by to bol nominant strany Hlas-SD tak, ako hovorí koaličná zmluva, tak za mňa by bol odporučený pán podpredseda Richard Raši,“ odkázal zvolený prezident.

Robert Fico má však o novom šéfovi parlamentu inú predstavu. Nomináciu Hlasu-SD rešpektuje, avšak podľa neho by "trojička" v podobe prezidenta Pellegriniho, jeho na poste premiéra a lídra SNS Andreja Danka ako šéfa NR SR poukazovala na stabilitu vládnej koalície. 

Aktuálne zostáva druhá najvyššia funkcia v štáte neobsadená. Podľa Martina Dubéciho z Progresívneho Slovenska boli v utorok pred začiatkom schôdze na poslaneckom grémiu informovaní, že „nie je dopyt po výmene a ideme v tom dočasnom móde.“ „Považujem to za zvláštne, pretože pokiaľ sú jasne ujasnené nejaké mocenské pomery v tejto krajine, prečo druhý najvyšší ústavný orgán má byť obsadený dočasne? Dôvod pre dočasnosť je jednoznačne v tom , že koaličné strany vedú o túto pozíciu spor,“ uviedol.

Viac o téme: KoalíciaPredseda NR SRPeter PellegriniParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu