Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ústavnoprávny výbor bude vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu SR

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR bude parlamentný ústavnoprávny výbor vypočúvať v stredu (10. 4.) a vo štvrtok (11. 4.) v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Informoval o tom odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady (NR) SR.

O post ústavného sudcu chce zabojovať päť kandidátov. Sú nimi Michaela Králová, ktorú navrhol poslanec NR SR Roman Michelko (SNS). Ďalej Anton Dulak, ktorého navrhla dekanka Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Kandidátku Líviu Trellovú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Ďalšou kandidátkou je Martina Jánošíková, ktorú navrhol dekan Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Verejný ochranca práv navrhol za kandidátku Zuzanu Pitoňákovú.

archívne video

Boris Susko po rokovaní vlády odpovedá na otázky o zmenách týkajúcich sa Trestného zákona (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vypočutie kandidátov pred členmi ústavnoprávneho výboru sa bude dať sledovať naživo na webe NR SR. Parlament by mal následne zvoliť dvoch kandidátov na funkciu sudcu ÚS, ktorá sa vlani uprázdnila po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Z týchto dvoch kandidátov potom podľa Ústavy SR vyberie konkrétneho sudcu prezident SR.

Viac o téme: VypočúvanieKandidátiNR SRÚstavný súd SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu