Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ivan Korčok získal o 200-tisíc hlasov viac ako Zuzana Čaputová: Odkaz voličom aj novému prezidentovi

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Porazený kandidát Ivan Korčok poslal odkaz voličom, koalícii aj novému prezidentovi. Prvá reakcia Ivana Korčok prišla ešte počas volebnej noci, v čase, kedy chýbalo spočítať posledné percentá hlasov, no už bolo jasné, že novým prezidentom Korčok nebude. V emotívnom prejave poďakoval voličom za podporu a zablahoželal Petrovi Pellegrinimu, no jedným dychom zároveň koalícii odkázal, že nezabudne, ako ho počas kampane označili za osobu, ktorá chce Slovensko zatiahnuť do vojny. K voľbám sa vrátil dnes dopoludnia prostredníctvom sociálnej sieti.

Ivan Korčok priznal prehru, Petrovi Pellegrinimu zagratuloval (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korčok v prezidentských voľbách neuspel aj napriek tomu, že mal takmer o 200-tisíc hlasov viac, ako dostala pred piatimi rokmi víťazka Zuzana Čaputová. Duel Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka vyburcoval k urnám rekordný počet voličov. Volebná účasť v druhom kole prezidentských volieb dosiahla 61,14 percenta. Platný hlas odovzdalo 2 652 964 voličov. V histórii volieb prezidenta SR to bola druhá najvyššia účasť.

„Aj v politike to musí byť ako v športe. Vo finále jeden vyhrá. Dnes je víťazom Peter Pellegrini. Gratulujem mu a želám, aby bol dobrým prezidentom pre Slovensko. Verím, že bude ako hovorí Ústava SR, nestranný, bude konať podľa svojho presvedčenia a bez príkazov. To ostatné bude závisieť od toho, ako sa zhostí politického priestoru, ktorý každá hlava štátu má,“ napísal.

„Pokiaľ ide o mňa, áno, som sklamaný z prehry. Oveľa viac som však rozčarovaný z toho, že uspieť sa dá takou kampaňou, akú sme videli u víťaza. Aj toto, vrátane vytvorenia môjho obrazu kandidáta vojny v kontexte Ukrajiny a smrti, v kontexte Gazy, aj toto si Peter Pellegrini nesie so sebou do prezidentskej funkcie. Je to jeho osobná hypotéka,“ odkázal.

„Samozrejme, že v tomto momente zo mňa hovoria emócie. Môžem si ich dovoliť, lebo som slobodný človek. Nemusím kalkulovať, pretože nemám voči nikomu žiadne záväzky. Neprišiel som o žiadny úrad ani pohodlný servis štátneho úradu a o nijaký neusilujem. Preto mám slobodu zdieľať čo si práve teraz úprimne myslím,“ uviedol.

„Príčiny mojej prehry nech analyzujú odborníci, ale myslím si, že rozhodujúca bola mobilizácia strachom. Bol to majsterštuk ako sa z hesla POKOJ urobí za pár dní heslo VOJNA. Lebo aj ja viem, že ľudia sa vojny boja, ale Vy ste sa rozhodli s tým vyhrať. A k tomu urobiť hlboký predklon pred tými, ktorí otvorene ťahajú Slovensko z NATO a EÚ. Toto je patologický pragmatizmus a nie politika, ktorá má slúžiť krajine a chrániť národnoštátny záujem. Pokojne teda priznávam - dostal som lekciu z pragmatizmu. Spôsob, ako sa dostane Peter Pellegrini do prezidentského paláca, je prípadová štúdia ako účel svätí prostriedky a k tomu porcia nevídaného cynizmu a prekročenia červených čiar,“ dodal.

Ivan Korčok získal o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korčok má obavy o Slovensko

Neúspešný kandidát tiež tvrdí, že má obavy o Slovensko. „Nie preto, lebo som prehral práve ja. Ani na chvíľu som nemal pocit mesiášstva. Moja prehra je pre mňa osobne epizóda a neoceniteľná skúsenosť. Mám však obavy preto, lebo trend smerovania krajiny, jej úpadku, relativizovania hodnôt a odklon od liberálnej demokracie dostal nielenže zelenú, ale dostal silný vietor do chrbta. Takto vnímam výsledok včerajších volieb,“ tvrdí.

„Porozumel som tiež odkazu, že moja reakcia svedčí o mojej nepripravenosti na funkciu. To je možné. Ale pravdou je aj to, že ´pripravenosť´ a ešte viac odhodlanosť tejto politickej zostavy na vládnutie a funkcie, je tou najväčšou hrozbou pre našu krajinu.  Bez ohľadu na všetko, ďakujem všetkým, ktorí ste mi fandili, za obrovskú podporu a energiu, s ktorou sme s mojím tímom dali do mojej kandidatúry všetko. Ďakujem dobrovoľníčkam a dobrovoľníkom a všetkým podporovateľom,“ dodal. Slovensko je podľa jeho slov naša vlasť a snáď sa mi aspoň toto podarilo pripomenúť.

Viac o téme: Prezidentské voľbyIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu