Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Voľby 2024 Ruské médiá reagujú na výsledky slovenských volieb: Vyhral kandidát podporujúci mierové riešenie

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

BRATISLAVA - Na Slovensku vyhral prezidentský kandidát odmietajúci dodávky zbraní na Ukrajinu a podporujúci rýchle riešenie konfliktu, píšu ruské médiá o víťazovi volieb, predsedovi slovenského parlamentu a vládnej strany Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) Petrovi Pellegrinim. Médiá na Ukrajine, ktoré sa už viac ako dva roky bránia ruskej ozbrojenej agresii, pripomínajú Pellegriniho výroky ohľadom vojny či pomoci Kyjevu a upozorňujú na blízke vzťahy s premiérom Robertom Ficom, ktorého názory označujú za proruské.

"Pellegrini sa zasadzuje o ukončenie bojov na Ukrajine," napísala ruská agentúra RIA Novosti a pripomenula, že novozvolený prezident "prejavil obavy" ohľadom dodávok munície Kyjevu. Agentúra TASS Pellegriniho označila za "podporovateľa rýchleho riešenia konfliktu na Ukrajine".Agentúra Interfax naopak vyzdvihla postoje porazeného exšéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka, ktorý podľa nej ohľadom medzinárodných otázok zastáva "otvorene prozápadnú pozíciu". Citovala tiež premiéra Fica, v ktorého strane Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Pellegrini v minulosti po dve desaťročia pôsobil a ktorý nového prezidenta nazval niekým, kto si váži mieru.

archívne video

V druhom kole prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini vyhral sobotňajšie druhé kolo volieb prezidenta so ziskom 53,12 percenta hlasov, Korčoka podporilo 46,87 percenta voličov.Moskva, ktorej vojská v roku 2022 inváziou začali na Ukrajine rozsiahly vojenský konflikt, tvrdí, že je v prípade realistických nárokov ochotná s Kyjevom rokovať o mieri. Ukrajina ale opakovane upozorňuje, že v prípadných mierových hovoroch odmieta zľaviť zo svojich požiadaviek - okrem iného na stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia a na obnovenie hraníc krajiny v podobe z roku 1991, teda vrátane Krymského polostrova. Ten Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo už v roku 2014.

Centrála Petra Pellegriniho
Zobraziť galériu (3)
Centrála Petra Pellegriniho  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tieto požiadavky Rusko, ktoré si k svojmu územiu okrem Krymu pripojilo aj štyri ukrajinské oblasti, odmieta. Pre Kyjev sú potom hovory o mierovom riešení konfliktu podporou kremeľskej agendy.Ukrajinské médiá sú v hodnotení Pellegriniho opatrné. Jeho postoje spomínajú najmä v súvislosti s Ficom, ktorého list Ukrajinska pravda označil za "antiukrajinského".

"Pellegrini zdieľa postoj slovenskej vlády ohľadom normalizácie vzťahov s Ruskom," podotýka agentúra Ukrinform, podľa ktorej je Pellegrini tiež odporcom západných protiruských sankcií.Agentúra Unian priniesla prehľad Pellegriniho výrokov o Ukrajine a okrem iného pripomenula, že novozvolený prezident v predvolebných debatách požadoval "okamžité ukončenie bojov a začatie mierových rozhovorov".

Viac o téme: MédiáRuskoSlovenskoPeter PellegriniPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu