Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Vypočutie kandidátov na sudcu Ústavného súdu sa presúva, dôvodom je utorková schôdza: SaS poukazuje na dôležitosť

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Verejné vypočutie kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa napokon nebude konať v utorok (9. 4.) a stredu (10. 4.), ako sa vopred avizovalo. V utorok totiž bude mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k riešeniu ochrany ľudí pred útokmi medveďov. O zmene informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

archívne video 

Ústavný súd rozhodoval nestranne a autonómne, tvrdí Fiačan (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Vypočutie kandidátov sa malo konať na zasadnutí Ústavnoprávneho výboru NR SR. Nový termín kancelária neuviedla, bude o ňom informovať neskôr. O post ústavného sudcu sa uchádza päť kandidátov. Po verejnom vypočutí by mal parlament zvoliť dvoch kandidátov na funkciu sudcu ÚS. Miesto sa vlani uprázdnilo po odchode sudkyne Jany Laššákovej. Z týchto dvoch kandidátov potom podľa Ústavy SR vyberie konkrétneho sudcu prezident SR.

SaS poukázalo na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu

Strana SaS sľubuje, že k verejnému vypočutiu kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) pristúpi transparentne a zodpovedne. Ústavný súd je podľa poslankyne Národnej rady (NR) SR Márie Kolíkovej (SaS) kľúčovou inštitúciou pre ochranu ústavnosti a demokracie.

"Je dôležité, aby bol každý kandidát na ústavného sudcu riadne preverený na ústavnoprávnom výbore. Mala by to byť vo výsledku autonómna osoba pri prijímaní rozhodnutí," povedala Kolíková na piatkovej tlačovej konferencii. Ústavný súd zohráva podľa nej kľúčovú úlohu aj pri ochrane práv každého občana, pretože zasahuje aj do procesov, ktoré sa týkajú konania sudcov. Dodala, že premiér Robert Fico (Smer-SD) viackrát súd "blahorečil", no aj ho kritizuje, čo znamená, že si súd robí svoju prácu dobre.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) vyzval verejnosť, odbornú verejnosť aj médiá, aby vypočutie pozorne sledovali. Predseda SaS Branislav Gröhling zdôraznil, že strana odmieta akékoľvek snahy vládnej koalície o kupčenie. "Nemôžeme dovoliť, aby vládna garnitúra ovládla aj takú kľúčovú inštitúciu, akou je Ústavný súd," povedal.

Viac o téme: PresunutieÚstavný súdBratislavaParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu