Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Záujem voliť v druhom kole prezidentských volieb prejavilo skoro 2-tisíc väznených osôb s hlasovacím preukazom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V ústavoch na výkon väzby a ústavoch na výkon trestu odňatia slobody prejavilo záujem o účasť v druhom kole prezidentských volieb 1994 väznených osôb s hlasovacím preukazom, šesť osôb môže voliť bez hlasovacieho preukazu. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

V deň volieb budú pred členov okrskovej volebnej komisie predvedení obvinení a odsúdení, ktorí prejavia záujem hlasovať. "Väznené osoby môžu svoj hlas odovzdať do prenosnej volebnej schránky," spresnila hovorkyňa. Ako doplnila, právo voliť má obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť.

archívne video 

Priebeh prvého kola prezidentských volieb v prihraničnej obci Skalité (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Aktuálne sa v slovenských ústavoch nachádza celkom 1376 obvinených a 8367 odsúdených (spolu 9743 osôb). Z celkového počtu väznených osôb je 21 obvinených mladistvých, 20 odsúdených mladistvých a 484 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo. V prvom kole volieb hlavy štátu využilo volebné právo 252 obvinených a 1696 odsúdených. Druhé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu 6. apríla.

Viac o téme: VäzniceZáujemHlasovací preukazPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu