Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KDH odmieta zmeny týkajúce sa mimovládnych organizácií z dielne SNS

KDH
KDH (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Kresťansko-demokratické hnutie odmieta novelizáciu týkajúcu sa mimovládnych organizácií, ktorú do Národnej rady (NR) SR predložili poslanci z klubu SNS. Hnutie novelu označilo za účelovú, pretože by sa ňou niektoré mimovládne organizácie označovali "za zahraničných agentov". Stanovisko poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Neviem, či si poslanci zo SNS uvedomujú, aká nezastupiteľná je činnosť mimovládnych organizácií, ktoré sa starajú napríklad o deti so zdravotným znevýhodnením, pomáhajú jednorodičovským domácnostiam alebo seniorom. Žiaľ, táto vládna koalícia namiesto toho, aby mimovládne organizácie ocenila za ich činnosť, tak im ešte hádže polená pod nohy," uviedla predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

archívne video

Brífing po sneme KDH (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Hnutie poznamenalo, že za organizáciu so zahraničnou podporou by sa museli po novelizácii označiť aj organizácie, ktoré by dostali peniaze od občanov z Českej republiky. Upozornilo tiež, že legislatívnou úpravou by dostal minister vnútra právomoc aj zrušiť mimovládnu organizáciu.

Podpredseda KDH Marián Čaučík doplnil, že mimovládne organizácie v mnohých činnostiach suplujú štát. Návrh poslancov SNS je podľa neho viac-menej totožný s maďarským "protimimovládkovým zákonom" a v niečom ešte prísnejší. "Pritom Súdny dvor Európskej únie skonštatoval, že maďarský zákon bol v rozpore s európskym právom. Je to iniciatíva vopred odsúdená na neúspech a nerozumiem, prečo to SNS robí," podotkol Čaučík.

Poslanci z klubu SNS predložili novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Docieliť chcú zvýšenie transparentnosti financovania mimovládok. Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou". Upraviť by sa mohol obsah výročnej správy organizácií či občianskych združení aj zverejňované údaje o darcoch.

Viac o téme: ZmenyKDHSNSMimovládky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu