Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Polícia upozorňuje na výskyt medveďa v blízkosti tatranského penziónu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TATRANSKÁ LESNÁ – Ak sa chystáte do Tatier, buďte opatrní. Polícia v príspevku na Facebooku informovala o výskyte medveďa v blízkosti penziónu v Tatranskej Lesnej.

Polícia v Prešovskom kraji uverejnila na Facebooku príspevok, v ktorom upozorňuje obyvateľov Tatranskej Lesnej na medveďa v blízkosti penziónu Karpatia. „V Tatranskej Lesnej bol dnes v ranných hodinách zaznamenaný výskyt medveďa v objekte vodárne pri penzióne Karpatia. O udalosti bol vyrozumený zásahový tím a hliadky PZ okolie monitorujú. Prosíme všetkých občanov, aby boli obozretní,“ informuje príspevok.

Iba nedávno v centre Liptovského Mikuláša vyčíňal medveď, ktorý zranil päť ľudí. Zviera utekalo po uliciach za bieleho dňa. Pátral po ňom zásahový tím a v meste bola vyhlásená mimoriadna situácia. Trvalo 10 dní, kým zviera identifikovali a v utorok 26. marca ho podľa informácií Štátnej ochrany prírody zásahový tím medzi obcami Iľanovo a Závažná Poruba zastrelil. Následne sa ukázalo, že išlo o trojročnú medvedicu vážiacu takmer 70 kilogramov.

Panika v Liptovskom Mikuláši: Medveď naháňal ľudí (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Čo robiť pri strete s medveďom?

Poľovník, ochranár zvierat a dokumentarista prírody Stanislav Kováč pre denník SME prezradil, čo robiť v prípade stretu s medveďom. Na mieste s vyšším výskytom medveďov by ste so sebou mali mať sprej proti medveďom, ale často pomôže aj obyčajné rozprávanie. „Mám to aj zaznamenané na záberoch, ako medvede reagujú. Keď začujú ľudský hlas, otočia sa a odídu,“ povedal denníku Kováč. Dobrou prevenciou proti stretu s medveďom môže byť aj rolnička. Dôležité je na seba včas upozorniť, aby ste zviera neprekvapili.

Ak medveďa zazriete z diaľky, podľa Kováča je najlepšie búchať palicou o strom, vydávať kovové zvuky alebo začať rozprávať. Medveď tieto zvuky vyhodnotí ako nebezpečenstvo a ujde. „Medveď má zlý zrak, veľakrát nevie rozoznať, o aký zvuk ide, preto sa postaví na zadné, neznamená to, že ide útočiť,“ vysvetlil Kováč. Pri priamom strete s medveďom treba zachovať pokoj, rozprávať sa s ním, pomaly cúvať a vyhýbať sa očnému kontaktu.

Viac o téme: MedveďTatranská Lesná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu