Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

U nás medvede, v Botswane slony! Tamojší prezident hromží na Nemcov: Pokojne vám ich 20-tisíc pošleme

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – U nás riešime premnožené medvede, v Botswane zasa slony. Tamojší prezident Mokgweetsi Masisi nie je nadšený z nemeckých zámerov. Nemecko chce totiž obmedziť dovoz loveckých trofejí. Masisi však tvrdí, že v ich krajine sú tieto zvieratá premnožené a naznačil, že 20-tisíc kusov pokojne pošle priamo do Nemecka.

S myšlienkou sprísnenia dovozu loveckých trofejí prišlo začiatkom roka nemecké ministerstvo životného prostredia. Nápad však nepotešil botswanskú hlavu štátu. Tamojší prezident totiž tvrdí, že takýto krok by ochudobnil domácich obyvateľov, ktorých vývoz trofejí živí. „Je veľmi ľahké sedieť v Berlíne a mať názor na botswanské záležitosti. Platíme za to, že tieto zvieratá zachovávame pre celý svet," cituje Masisiho nemecký Bild.

archívne video 

Medveď v Liptovskom Mikuláši (Zdroj: Facebook/T Taxi Liptov)

Botswanský prezident si myslí, že kroky, ktorých cieľom je ochrana prírody, vedú v konečnom dôsledku k nárastu slonej populácie. Ich lov je tak dôležitý, aby sa ich počty darilo držať pod kontrolou. Veľké stáda totiž podľa neho spôsobujú škody na majetku, ničia úrodu a ohrozujú aj samotných ľudí.

Ako upozornil britský The Guardian, Botswana zakázala trofejný lov v roku 2014, no pod tlakom miestnych komunít ho po piatich rokoch zrušila. V Botswane je najväčšia populácia slonov na svete, aktuálne ich tam má žiť okolo 130-tisíc. Už v minulosti ponúkli 8-tisíc slonov Angole a 500 Mozambiku. Začiatkom roka pohrozili Veľkej Británii, že slony – konkrétne 10-tisíc kusov - privezú aj do Londýna. „Radi by sme takýto dar ponúkli aj Nemecku, aby Nemci mohli žiť spoločne so zvieratami podobne, ako sa to snažia nariadiť nám,“ povedal botswanský prezident. Vraj nejde o žiaden vtip a nie neberie ako odpoveď.

Nemecké ministerstvo životného prostredia argumentuje tým, že sú stále jedným z najväčších dovozcov loveckých trofejí. V súčasnej dobe je na dovoz trofejí afrických slonov potrebné povolenie. „Vzhľadom k alarmujúcemu úbytku biodiverzity nesieme veľkú zodpovednosť a musíme urobiť všetko pre to, aby bol dovoz loveckých trofejí udržateľný a legálny,“ uviedol rezort.

Viac o téme: SlonNemeckoBotswanaLovecké trofeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu