Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zlomenina pri naháňačke aj pád do vriaceho guláša: Cez Veľkú noc sa stávajú aj kuriózne udalosti

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - K Veľkej Noci na Slovensku je už tradične spojený s upratovaním, alkoholom, sviatočnými vodičmi a neodmysliteľnou šibačkou. Pri tom môže dôjsť k rôznym nehodám, zraneniam a škodám na majetku. Niektoré prípady, ktoré ľudia nahlásia ako poistné udalosti, sú naozaj kuriózne.

Hovorkyňa poisťovne UNIQA Beáta Lipšicová odhalila niektoré zaujímavé štatistiky týkajúce sa veľkonočných sviatkov. Podľa nich sa najmenej poistných udalostí na cestách stáva na Veľkonočnú nedeľu, kedy evidujú každoročne zhruba o polovicu škôd menej ako na Veľkonočný pondelok, ktorý je sprevádzaný šibačkami a konzumáciou alkoholu.

Velkonočné sviatky: Tradície na Veľkonočný pondelok (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Sviatočná vodička

Medzi kuriózne patrí napríklad prípad staršieho manželského páru, ktorý sa počas sviatkov vybral autom na návštevu príbuzných. Za volantom sedela pani, ktorá bola tzv. sviatočná vodička. Znie to až neuveriteľne, ale stres z dlhšej prestávky v šoférovaní zrejme spôsobil, že pani za jeden deň spôsobila až tri kolízie. Najskôr narazila na ceste do zvodidiel, pokračovala v jazde, auto následne v priebehu dňa poškodila pri parkovaní a večer cestou domov v snahe vyhnúť sa zvieraťu na ceste skončila s autom v priekope. Posádka auta našťastie neutrpela zranenia. Vznikla len škoda na vozidle.

Vodič pod vplyvom alkoholu poškodil päť áut

Na Veľkonočný pondelok určite nezabudne vodič, ktorý si neustriehol hladinu alkoholu v krvi. Po návrate zo šibačky sa snažil zaparkovať svoje auto na sídliskovom parkovisku, pričom poškodil naraz až 5 áut. Privolaná policajná hliadka mu namerala v krvi 0,8 ‰ alkoholu. "Škody na okolostojacich autách sa hradili z PZP vodiča. Keďže vodič sa dopustil hrubého porušenia svojich povinností, poisťovňa po ňom požadovala celú škodu zaplatiť. Poškodení tak boli síce obratom vo svojich nárokoch uspokojení, vodič pod vplyvom alkoholu však asi nebude na tento deň spomínať rád," poznamenala Lipšicová.

V domácnostiach sa zvykne v rámci výslužky ponúkať alkohol. Nezabúdajte, že ani po malom poháriku si nesmiete sadnúť za volant! "V prípade havárie poisťovňa vyplatí z PZP plnenie poškodeným, je však oprávnená od svojho klienta regresom vymáhať náhradu škody," uvádza hovorkyňa. V prípade jazdy pod vplyvom alkoholu nesie dokonca zodpovednosť aj dospelý poškodený spolujazdec. Ak sa dokáže, že si vedome sadol do auta vodičovi pod vplyvom alkoholu, poisťovňa mu môže znížiť plnenie za poškodenie zdravia, prípadne vzniknuté zranenie. Za jazdu pod vplyvom alkoholu sa kráti plnenie aj v prípade škody vzniknutej na havarijne poistenom vozidle.

Zlomenina pri naháňačke aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Úrazy pri upratovaní

Ako odhalili analýzy poisťovne, najviac úrazov sa stáva práve v domácnosti. Najmä na jar a špeciálne pred veľkonočnými sviatkami ľudia zvyknú absolvovať doslova upratovací maratón, pričom úrazy pri upratovaní sú po zraneniach z rekreačného športu druhé najfrekventovanejšie. Najčastejšie ide o pošmyknutia, pády z rebríkov pri upratovaní či popáleniny pri varení. "Úrazy, ktoré utrpíte doma či vonku, sú kryté v rámci úrazového alebo životného poistenia," informuje Lipšicová.

Mnohé zranenia sú dôsledkom pádov z vratkých stoličiek, starých rebríkov či iných improvizovaných podstavcov, na ktoré ľudia často vyskakujú len v ponožkách či papučiach. Medzi úrazmi prevládajú poranenia končatín – ide najmä o zlomeniny a otvorené rany, po nich nasledujú narazené rebrá a úrazy spodnej časti chrbtice.

Kuriózny prípad

Kuriózny prípad, ktorý skončil zraneniami, nám v minulom období nahlásil klient po jarných prácach na záhrade, ktoré chcel s rodinou ukončiť grilovačkou: „Spadol som zo stromu rovno do kotla s vriacim gulášom a opálil som si ruku. Potom som asi ešte popálil nohu, keď som skočil pätou do pahreby.“

Zlomenina pri naháňačke aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Somr)

Naháňačky pri šibačke

Niektorí z nás sú skalní zástancovia tradícií a bez šibania a oblievania dievčat si Veľkú Noc nevedia predstaviť. Pri naháňačkách spojených s týmto rituálom však nechtiac vznikajú úrazy.

"Poisťovňa UNIQA registruje v úrazovom poistení prípad dievčaťa, ktoré pri návšteve prvého šibača utrpelo fraktúru zápästia, pretože sa snažilo utekať, ale zakoplo o prah domu," informovala hovorkyňa. Po chvíli sa priblížil ďalší šibač, ktorý bohužiaľ nevedel, že už je zranená a rozbehol sa za ňou. Dotyčná sa snažila opäť uniknúť, pri tom si ale bolestivo udrela koleno. Bola z toho pracovná neschopnosť rádovo niekoľko týždňov a doba liečenia úrazov si vyžiadala tri mesiace.

Poistnú udalosť nahlásili rodičia dievčaťa zo stredného Slovenska. Šibači prišli obliať svoju spolužiačku, ktorú v kúpeľni hodili do vane a oblievali vedrom a pohármi vody. "Dievča sa v mokrej vani pošmyklo, pri páde si udrelo hlavu o vodovodnú batériu a nešťastný pád mal za následok zlomeninu predlaktia pravej ruky. Dievča dostalo plnenie z úrazového pripoistenia, ktoré malo uzatvorené v rámci životnej poistky," uviedla hovorkyňa.

Temperamentní šibači z obce na severnom Slovensku spôsobili škodu na zariadení domácnosti svojim susedom. V rodinnom dome naháňali dievča, ktoré chceli vyšibať. Naháňačka sa skončila rozbitým sklom na presklených dverách verandy, do ktorých dievča v snahe utiecť pred nimi zboku narazilo. Dievča našťastie neutrpelo žiadny vážny úraz.
 

Viac o téme: NehodyŠibačkaúrazyVeľká Noc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu