Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Právomoci splnomocnenca pre národnostné menšiny sa rozšíria, rozhodla o tom vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Kompetencie splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny sa rozšíria, napríklad v oblasti spolupráce s ústrednými orgánmi štátnej správy pri použití prostriedkov štátneho rozpočtu na riešenie záležitostí národnostných menšín. Vyplýva to z návrhu zmeny štatútu splnomocnenca, ktorý v stredu schválila vláda.

Zmenou štatútu sa splnomocnencovi prisudzujú i kompetencie pri zabezpečovaní úloh sprostredkovateľského orgánu v oblasti práv a postavenia národnostných menšín, "ak bude ÚV SR uznesením vlády alebo na základe zmluvy poverený takouto úlohou", rovnako bude mať možnosť predkladať návrhy na rokovanie kabinetu aj prostredníctvom premiéra.

archívne video

V rámci novoročných prijatí, prijala prezidentka SR zástupcov národnostných menšín (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Účelom nového štatútu splnomocnenca je podľa predkladateľov návrhu posilniť operatívny charakter riadenia činností splnomocnenca a práce jeho úradu. "Výsledným stavom bude efektívnejšia možnosť zlepšovania podmienok pre rozvoj práv a postavenia národnostných menšín," uvádza sa v predkladacej správe. Nový štatút nadobúda účinnosť dňom schválenia vládou.

Viac o téme: VládaSpoluprácaKompetencieŠtátna správaNárodnostné menšiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu